Moronizacija: Ufici galerija koristi vulgarni rep za promociju na TikTok-u (video)

Mnogi kustosi muzeja više ne veruju u visoku umetnost i izgleda da ih je sramota da pošteno predstave klasičnu evropsku umetnost. Pretvarajući se da su kul i koristeći pop kulturu kako bi privukli mlađu publiku, oni skrnave vrednosti koje bi trebalo da zastupaju.

Čuvena Ufici galerija iz Firence je ovog meseca objavila video snimak koji pokazuje koliko su kustosi i PR timovi muzeja izgubili kompas pokušavajući da se približe široj javnosti.

U ovom slučaju, TikTok video prikazuje animaciju slike Sandra Botičelija “Proleće”, u kombinaciji sa pesmom “Nokti, kosa, kukovi, štikle”, rep autora Todrika Hola.

@uffizigalleries

I don’t ##play, I ##slay. ?? ##dolls ##dance ##pose ##slay

♬ original sound – queen_mojsejova

Koristeći kratke rezove, okretanja i zumiranja, video se fokusira na delove ženskih anatomija, oponašajući ples iz muzičkih spotova. U tekstu pesme, reper se u tipičnom maniru ženskoj osobi obraća sa “ku..o” i “p…o”, zahtevajući da izvodi striptiz i pleše za njega.

Mladi su navikli na bombardovanje nezahtevnim i vulgarnim sadržajima, ostajući time uskraćeni za adekvatan uvod u visoku kulturu. Činjenica je da mnogi kustosi muzeja više ne veruju u visoku umetnost, i sama fraza “visoka umetnost” im zvuči elitistički.

Ovo je naročito prisutno kod mlađeg muzejskog osoblja koje je stasalo na liberalnim art koledžima, u duhu postmodernizma koji odbacuje vrednosne razlike između klasične umetnosti i pop kulture.

(ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *