Moldavija: Sandu nova predsednica, poraz proruskog kandidata

Kada je predviđenih 5.000 glasačkih listića popunjeno, gnevna gomila u siromašnom predgrađu Londona Bektonu počela je da skandira: „Hoćemo da glasamo!“ Sličnih scena bilo je u Parizu i Frankfurtu.

Veliki deo moldavske dijaspore imao je želju da ubaci svoj glas, ali izborna komisija zemlje nije uspela da predvidi koliko će im listića trebati. Ubedljiva većina iseljenika (93%) birala je Maju Sandu za predsednicu. Ona je 15. novembra pobedila Igora Dodona, predsednika Socijalističke partije, osvojivši 58% od ukupnog broja glasova.

Moldavija se često karakteriše kao zemlja podeljena između onih koji žele bliže veze sa zapadom i onih koji žele bliskost sa Rusijom. Ipak, nije geopolitika ono što je motivisalo većinu glasača da smene predsednika Dodona, iako je on posetio Moskvu više od dvadeset puta za poslednje četiri godine. Za Maju Sandu, koja je prošle godine nakratko bila premijer, najvažnija tačka kampanje bila je korupcija.

Kao plen grabljivih oligarha i bezobzirnih političara, Moldavija je najsiromašnija zemlja Evrope, sa BDP-om od svega 4.500 dolara. Pre trideset godina zemlja je imala 4,4 miliona stanovnika. U međuvremenu ih je toliko otišlo, da zemlja sada broji manje od 3 miliona. Ali, kako su pokazali glasači iz londonskog Bektona, dijaspori je i dalje stalo. Da su razmere krađe u domovini bile manje, manje njih bi se snalazilo po inostranstvu.

Covid-19 je doneo veliku promenu, kaže bivši vladin službenik Vadim Pistrinciuc. Nezaposlenost je skočila, mala i porodična preduzeća su opustošena i, za razliku od onih u Evropi, nisu dobila mnogo pomoći od vlade „jer im se i nema čime pomoći. Ljudi su shvatili vezu između naše slabe države i ogromne korupcije.“

Gospođa Sandu ostavlja utisak suzdržane osobe. Računajući na konzervativnost moldavskog društva, njeni neprijatelji su isticali podatak da nema dece i optuživali je da je lezbijka, što je ona negirala. Tokom kampanje je govorila o svojoj porodici i tako privukla simpatije šire javnosti.

Očekivanja građana su velika, ali su predsednička ovlašćenja prilično ograničena. Sandu će verovatno tražiti vanredne parlamentarne izbore. Vlada predvođena socijalistima za sada će opstati, mada je njen legitimitet ozbiljno narušen porazom doskorašnjeg predsednika. Za očekivati je da Sandu iskoristi svoju trenutnu popularnost i pokrene kampanju za preuzimanje potpune kontrole nad vladom.

(TheEconomist-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *