Avganistan: Zločini paravojnih jedinica sa podrškom CIA-e

Za proteklih mesec dana, članovi paravojne grupe koju podržava CIA navodno su ubili 14 civila u avganistanskoj provinciji Kost. U jednom slučaju upali su u kuću muškarca srednjih godina, Muhameda Šavkata, odvukli ga na ulicu i upucali bez ikakvog razloga.

Među ubijenima je bila najmanje jedna žena, preneli su žitelji te oblasti. Prilikom opisivanja zločina svedoci su odbili da se identifikuju, plašeći se odmazde grupe poznate kao Zaštitna jedinica Kosta (KPF). Vest o ubistvima proteklih meseci se proširila po društvenim mrežama.

KPF kontroliše veći deo Kosta na jugoistoku Avganistana, jednom od najnestabilnijh delova zemlje. CIA je ovu jedinicu osnovala prvih dana rata u Avganistanu krajem 2001. godine, regrutujući muškarce iz lokalnih Paštunskih plemena. Gotovo dve decenije kasnije, operativci CIA-e nastavljaju da obučavaju i naoružavaju KPF, iako je grupa umešana u višestruke zločine nad civilima, uključujući mučenja i ubistva, izvestile su organizacije za ljudska prava.

S obzirom da SAD kreću sa potpunim povlačenjem trupa iz Avganistana, lokalno stanovništvo strahuje da KPF i druge paravojne grupe pojačavaju napade kako bi nametnuli svoj autoritet u zemlji. „Oni koji su nas napali, zverski su ga ubili bez ikakvog razloga. Oni su nasilni kriminalci,“ kaže jedan od rođaka nastradalog muškarca. Snage KPF-a su izvršile prepad na kuću sredinom oktobra i ubile još osam civila u sličnim operacijama.

„Šavkat nije bio član nijedne terorističke grupe. Bio je samo normalan Avganistanac koji je radio u gradu,“ kaže jedan od žitelja oblasti Lakan. „Ne možete mnogo da učinite kada se tako nešto događa, samo se nadate da neće doći po vas,“ dodao je meštanin. Kaže da je KPF imao odrešene ruke za svoje akcije zbog bliskih veza sa američkim snagama.

KPF deluje nezavisno od Avganistanske narodne armije i često sprovodi zajedničke operacije sa snagama SAD-a. Dok je većina redovnih avganistanskih vojnika slabo opremljena, pripadnici KPF-a imaju moderno naoružanje. Pored racija i patroliranja, oni takođe označavaju ciljeve za američke dronove. CIA je prekrila Kost opremom za nadzor, postavljajući izviđačke balone i antene za prisluškivanje širom provincije.

Dve nedelje nakon racija, talibanske snage su napale konvoj KPF-a u regionu. Paravojna grupa je odgovorila  serijom akcija, ubivši pet civila. Meštani kažu da je jedna od žrtava Muhamed Amin, sin bivšeg poslanika avganistanskog parlamenta Amira Kana Sabaraja. Racije su se odvijale u nekoliko različitih sela širom okruga.

Reporteri i organizacije za ljudska prava takođe su na meti poslednjih meseci, uključujući Rahima Sekandera, lokalnog radijskog novinara koji je često upozoravao na kršenje prava. Sekandera je u avgustu privela Nacionalna direkcija za bezbednost, avganistanska obaveštajna služba koja blisko sarađuje sa KPF-om i koju takođe finansiraju Sjedinjene Države. Obaveštajna agencija, u kojoj uglavnom rade oficiri iz sovjetskog doba i tadašnje službe KHAD, takođe je postala poznata po napadima na civile i kritičare vlasti.

Kabul, oktobar 2020. (foto: AP)

Sekander, koji je preko društvenih mreža ukazivao na zločine i Talibana i vlade Ašrafa Ganija, od avgusta je u pritvoru bez suđenja. Konkretno, Sekander je kritikovao vazdušne napade koji su usmrtili civile, te nasilne noćne racije koje su izveli KPF i druge jedinice sa podrškom CIA, a koje deluju širom zemlje.

„Ne razumem zašto je uhapšen. Nisu nam rekli nijedan razlog,“ rekla je Sekanderova majka u intervjuu. „Najgori kriminalci u ovoj zemlji slobodno se šetaju, ali moj brat je uhapšen samo zbog kritikovanja vlade na Fejsbuku,“ izjavio je Sekanderov brat. Sajfula Hajat, šef Komiteta za zaštitu novinara u provinciji Kost, kaže da bi avganistansko Ministarstvo informisanja i kulture trebalo da zaštiti Sekandera, ali da nije pokazalo interesovanje za taj slučaj.

Patriša Gosman, službenica Human Rights Watch-a za Aziju, kaže da je avganistanska vlada pre godinu dana obećala da će istražiti zločine KPF-a i drugih paravojnih jedinica, ali da do sada nije sprovela nijednu istragu. „Skoro dve decenije, KPF je odgovorna su za pogubljenja po kratkom postupku i druge oblike zlostavljanja, uključujući zatvaranje novinara. Nikada nije odgovarao, ni pred avganistanskim vlastima ni SAD-om.“

Jedna grupa za ljudska prava iz Njujorka objavila je prošle godine izveštaj na 60 strana u kojem dokumentuje nasilje avganistanskih milicija koje podržava CIA, sa detaljima 14 slučajeva u devet provincija. U izveštaju se zaključuje da grupe koje je obučavala i finansirala CIA nisu imale obzira prema životima civila ili međunarodnom pravu. Milicije su aktivne širom zemlje, u poslednje vreme najviše u provincijama Kost, Paktija, Paktika, Nangarar i Vardak.

(ForeignPolicy-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *