Mjanmar: Internet provajderima naređeno da blokiraju Instagram i Tviter

Ubrzo nakon blokade Fejsbuka, Mjanmar je naredio mobilnim mrežama i dobavljačima internet usluga da blokiraju Tviter i Instagram. Prošle nedelje je vojska ove zemlje preuzela vlast državnim udarom, pritvorivši premijerku Aung San Su Kji, zajedno sa ostalim službenicima vlade.

Mnogi građani su na Fejsbuku protestovali zbog puča, deleći svoje fotografije sa podignuta tri prsta koji su postali simbol otpora u ovoj zemlji.

„Svi mobilni operateri i provajderi internet usluga u Mjanmaru su 5. februara dobili direktivu Ministarstva saobraćaja i komunikacija da momentalno blokiraju društvene mreže Tviter i Instagram,“ izjavili su predstavnici norveške kompanije Telenor kasno u petak. Ova kompanija pruža mobilne usluge u Mjanmaru.

Dan nakon što je vojska preuzela vlast, Ministarstvo informisanja je upozorilo građane da ne šire glasine na društvenim mrežama, izvestio je CNN. „Neki mediji i delovi javnosti pozivaju na protestne skupove i šire glasine koje mogu izazvati nemire. Apelujemo na javnost da ne sprovodi ova dela i da sarađuje sa vladom u skladu sa postojećim zakonima,“ stoji u zvaničnom saopštenju.

Rafael Frankel, direktor za javne politike u Fejsbuku, rekao je za The Verge da je kompanija „izuzetno zabrinuta“ zbog gašenja medija i pozvao vlasti da odblokiraju pristup mrežama. „U ovom kritičnom trenutku, narodu Mjanmara je potreban pristup važnim informacijama i mogućnost komuninacije sa svojim najbližima,“ rekao je Frankel.

Portparol Tvitera iskazao je sličnu zabrinutost, rekavši da naredba „podriva slobodu govora i pravo ljudi da se njihov glas čuje. Širom sveta, Otvoreni Internet je sve više ugrožen. Nastavićemo da se zalažemo za obustavljanje destruktivnih mera aktuelne vlade Mjanmara.“

(TheVerge-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *