Pentagon testira veštačku inteligenciju koja može da predvidi budućnost?

Američka vojska razvija eksperimentalnu mrežu veštačke inteligencije (AI), sa ciljem da identifikuje potencijalno važne događaje, i to nekoliko dana pre nego što se oni dogode. Serija testova pod nazivom Eksperimenti globalne informacione dominacije (GIDE) kombinuje podatke iz ogromnog broja izvora, uključujući satelitske snimke, bezbednosne izveštaje, terenske senzore, radare i drugo.

Cloud računarstvo takođe ima važnu ulogu u ovom projektu, jer se ogromne količine podataka iz čitavog sveta mogu efikasno obraditi, nakon čega im vojni zvaničnici i državne agencije mogu lako pristupati. „GIDE podrazumeva suštinsku promenu u načinu korišćenja informacija i podataka, podižući proces donošenja odluka sa taktičkog na strateški nivo, i to ne samo u vojnom sektoru, već i u civilnoj administraciji,” objasnio je general američke avijacije Glen D. Van Herk u izjavi za medije.

Ideja je da precizno predvidite poteze drugih nacija, što znači da se mere odvraćanja ili opreza mogu primeniti pre početka borbi ili pre nego što nasilje dobije priliku da eskalira. U stvari, logički skokovi nisu tako drastični kao što se pretpostavlja; ako se, na primer, podmornica sprema da napusti luku, onda je sasvim očigledno da će se kretati pomorskom rutom. Prednost veštačke inteligencije je u upotrebi mašinskog učenja za uočavanje i prikupljanje svih ovih podataka mnogo brže nego što bi ljudski operativci to učinili.

Drugi primer je broj automobila na parkingu, recimo u vojnoj bazi ili istraživačkoj postaji; ako AI primeti povećanu aktivnost, ona će to javiti drugim delovima sistema, gde će se to dalje analizirati u sklopu masivnog skupa podataka. „Podaci već postoje“, kaže Van Herk. „Naš posao je da te podatke podignemo na oblak gde će ih mašinsko učenje i veštačka inteligencija dalje obrađivati. Njihovom brzom obradom i dostavom donosiocima odluka, dobijamo ono što ja nazivam superiornim odlučivanjem. To nam daje nekoliko dana prednosti i sposobnost brzog reagovanja. Ranije možda nismo detaljno analizirali svaki satelitski snimak GEOINT-a, ali sada to radimo u roku od nekoliko minuta ili u realnom vremenu.“

Očekivano, SAD nisu otkrile detalje o tome kako funkcionišu novi AI sistemi ili kako obrađuju informacije, ali krajnji rezultat je naprosto više podataka obrađenih za kraće vreme. Treća faza testiranja GIDE-a je nedavno završena, a planirana je i četvrta. Iako ovi eksperimenti trenutno deluju kao scene iz filma Minority Report (hapšenje zločinaca pre učinjenog dela), zvaničnici ih predstavljaju kao napredni metod obrade informacija, pre nego doslovno gledanje u budućnost.

Van Herk naglašava da živi ljudi i dalje donose odluke zasnovane na podacima koje obrađuje veštačka inteligencija i dodaje da će AI verovatno omogućiti smirivanje sukoba, a ne eskalaciju. „Mogućnost viđenja događaja danima unapred proširuje prostor za donošenje odluka,“ podvlači Van Herk. „To je prostor za mene kao operativnog komandanta da rasporedim snage za taktiku odvraćanja, i da tu mogućnost predočim državnom sekretaru ili čak predsedniku.”

(ScienceAlert-ZTP, foto: US Air Force/Tech. Sgt. Tommy Grimes)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *