Minesota: Radioaktivno curenje iz nuklearke potvrđeno mesecima nakon nesreće

Operater nuklearnog postrojenja u Minesoti rekao je u četvrtak da je u novembru prošle godine došlo do curenja vode koja sadrži radioaktivni tricijum, ali da je kontaminacija uglavnom bila ograničena na samo postrojenje. Xcel Energy, operater nuklearne elektrane locirane severozapadno od Mineapolisa, nije objasnio zašto je čekao više od tri meseca da prizna curenje. Kompanija je saopštila da je obavestila državne zvaničnike i saveznu Nuklearnu regulatornu komisiju (NRC) kada je saznala za curenje 22. novembra.

„Iako ovo curenje ne predstavlja rizik za javnost ili životnu sredinu, shvatamo ga veoma ozbiljno i radimo na bezbednom rešavanju situacije“, rekao je Kris Klark, direktor preduzeća. Lokalna agencija za kontrolu zagađenja prenela je informaciju iz kompanije da je oko 400.000 galona vode koja sadrži tricijum iscurilo na lokaciji, ali da voda nije „došla do reke Misisipi niti zagadila izvore pijaće vode“. Državni zvaničnici „aktivno analiziraju podatke“ sa lokacije i „nadgledaju rad na sanaciji“, saopštila je agencija.

Kompanija tvrdi da je „vratila oko 25 odsto oslobođenog tricijuma i da će nastaviti proceduru tokom godine“. Curenje je nastalo u „vodovodnoj cevi između dve zgrade“ u nuklearnoj elektrani Montičelo. Tricijum je radioaktivni izotop vodonika i nusproizvod generisanja električne energije u nuklearnim postrojenjima. Može se pojaviti i spontano u prirodnoj sredini. Montičelo je 63 kilometra severozapadno od Mineapolisa, najvećeg grada u državi, gde se nalazi i sedište Xcel Energy. Xcel je otkrio izlivanje pri rutinskom testiranju podzemnih voda.

Kompanija je saopštila da sprovodi redovnija ispitivanja u dvadesetak bunara za praćenje podzemnih voda na lokaciji. SAD su imale samo jednu veliku nuklearnu nesreću u svojoj istoriji – raspad reaktora na ostrvu Tri milje u Pensilvaniji 28. marta 1979. Oko 92 nuklearna reaktora snabdevaju strujom desetine miliona američkih domaćinstava. Manje nesreće su se dešavale tokom godina, ali su obično bile ograničene na lokalnu sredinu.

(AFP-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *