Meksiko: Ruska vakcina Sputnik V odobrena po hitnom postupku

Meksiko je odobrio hitnu upotrebu ruske vakcine Sputnik V nakon potpisivanja ugovora za isporuku miliona doza, rekao je u utorak zamenik ministra zdravlja Hugo Lopez-Gatel.

Na jutarnjoj konferenciji za novinare, Lopez-Gatel je rekao da je ugovorom predviđena isporuka 7,4 miliona doza između februara i aprila, kao i dodatne količine u maju. „Ovo nam daje ogromnu šansu da ubrzamo vakcinaciju u Meksiku,“ kaže Lopez-Gatell, čija je zemlja uvezla vakcinu Pfizer u decembru.

Istog dana, na večernjoj konferenciji za medije, Lopez-Gatel je izjavio da je meksička zdravstvena agencija COFEPRIS odobrila Sputnik V za hitnu upotrebu. Meksiko pokušava da obezbedi što više zaliha za svojih 126 miliona stanovnika usled kašnjenja nekih isporuka zbog globalne potražnje sa vakcinama.

Zemlje Latinske Amerike, uključujući Argentinu i Meksiko, pokazale su rano interesovanje za naručivanje ruske vakcine. U decembru su proizvođači Sputnika V zatražili da sprovedu klinička ispitivanja u Meksiku. Globalno interesovanje za Sputnik V poraslo je u utorak nakon što su rezultati kliničkog ispitivanja objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet.

Prema ovim rezultatima, efikasnost Sputnika V u suzbijanju covida-19 iznosi 91,6%. Sputnik V se daje u dve doze i skladišti se u standardnim frižiderima, ne u zamrzivačima, potvrdili su naučnici sa moskovskog Instituta Gamaleja koji je razvio vakcinu.

Ovakva lakoća čuvanja i transporta privukla je Meksiko, koji ima teško dostupna ruralna područja i urušen nacionalni zdravstveni sistem. Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador razgovarao je prošle nedelje sa ruskim predsednikom Putinom o kupovini 24 miliona doza vakcine.

Lopez-Gatel se sastao sa ruskim zvaničnicima i dobio pristup tehničkim podacima o vakcini tokom posete Argentini u januaru. Argentina je počela da daje Sputnik V zdravstvenim radnicima u decembru.

(Reuters-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *