Medij kao poruka: Tramp je zloupotrebio sistem, Fejsbuk ga je napravio

„Sadržaj medija često zamagaljuje karakter medija,” govorio čuveni teoretičar komunikacija Maršal Mekluan pre gotovo šezdeset godina. Ono što je Mekluan hteo da kaže je da u sferi elektronskih medija previše pažnje obraćamo na pojedinačne izjave, umesto na komunikacijske sisteme u kojima te izjave nastaju.

Prošle nedelje je ovo čuveno Mekluanovo zapažanje aktuelizovano kada je Nadzorni odbor Fejsbuka odlučio da produži zabranu naloga Donalda Trampa na Fejsbuku i Instagramu, dajući kompaniji šest meseci da donese „odgovarajuću meru u skladu sa pravilima platforme”. Ali, koga to više interesuje? Bivši predsednik je već naneo štetu, a čak i bez njegovog prisustva, Fejsbuk je prepun dezinformacija, govora mržnje i kleveta koji poprimaju težinu krivičnih prekršaja.

Međutim, Fejsbukov odbor je razmatrao samo dve objave na Instagramu i Fejsbuku, nezavisno od unutrašnje dinamike ovih društvenih mreža. U suštini, rezultat ove procedure je relativizacija Fejsbukove krivice za mnogo veću štetu učinjenu demokratiji. Odbor je citirao dve „ poruke” kao razlog za donošenje kaznenih mera. Prvo je naveden snimak u kojem se Tramp obratio kameri i rekao: „Razumem vašu bol“. Objavljen je na Fejsbuku i Instagramu u 16:21, 6. januara 2021., dok je američki Kapitol bio pod napadom Trampovih pristalica.

Druga poruka je post od 42 reči, objavljen na Fejsbuku pod Trampovim imenom, dva sata kasnije. „Ovo su stvari i događaji koji se dešavaju kada se nadmoćna izborna pobeda tako bezobrazno oduzme velikim rodoljubima koji su toliko dugo bili nepravedno tretirani. Idite kući s ljubavlju, u miru. Zauvek pamtite ovaj dan!“ Nadzorni odbor je analizirao jezik, vreme i poreklo navedenih objava. Nigde se ne pominju dinamika, poslovni model ili alati društvenih mreža, Instagrama i Fejsbuka.

Prema navodima odbora, „Volimo vas. Vrlo ste posebni”, kao i „velike patriote“ i „zauvek pamtite ovaj dan“, krše Fejsbukove propise koji zabranjuju pohvale ili podršku nasilju. Što se tiče vremena objave, u izjavi se kaže: „U vreme slanja postova gospodina Trampa postojao je jasan i neposredan rizik od nanošenja štete. Reči podrške upućene onima koji su učestvovali u neredima dale su legitimitet nasilnim aktima.“

O američkom predsedniku kao autoru objava, izjava kaže: „Kao predsednik, gospodin Tramp je imao ogroman uticaj na javnost. Doseg njegovih postova bio je velik, sa 35 miliona pratilaca na Fejsbuku i 24 miliona na Instagramu.“ Odbor je nastavio: „Ne možemo uvek povući razliku između političkih lidera i drugih uticajnih korisnika, budući da i drugi korisnici sa velikom publikom mogu doprineti rizičnom i štetnom ponašanju.“

Iako izneta kao činjenica, ova tačka izjave je izazvala šok i nevericu. Za Fejsbuk, dakle, američki predsednik evidentno nije javni službenik, pa čak ni vrhovni komandant. On je influenser. Što znači da moć ne dobija od naroda, već od Fejsbuka i njegovog poslovnog modela koji počiva na uticaju i pratiocima.

Moć stvorena na Fejsbuku nije „legitimna“ u sociološkom smislu, nije poput autoriteta školskog nastavnika ili izabranog političara. Međutim, niko iz nadzornog odbora to nije pomenuo, dokazujući, u Mekluanovskom smislu, zaslepljenost pravilima vlastite igre. Uticaj na Fejsbuku je bliži virtualnom domenu World of Warcraft-a nego legitimnoj moći. Ali umesto da prozovu Fejsbuk zbog stvaranja sistema koji omogućava opasan „uticaj“ na ljude, nadzornici su insistirali na zloupotrebi tog sistema od strane lošeg pojedinca.

Suština nije u progonu individualnih prestupnika. Problem je u mrežnim alatima koji služe za širenje, pojačavanje i ciljanje sadržaja, što nije regulisano Prvim amandmanom i nema presedana u svetu pre Fejsbuka. Borba na društvenim mrežama nije među konkurentskim porukama, već između građana i velikih kompanija koje nas kolonizuju, rudare naše podatke i programiraju svaki naš potez. Medij je ovde zaista poruka, i takvom mediju je regulacija preko potrebna.

(Wired-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *