Lizzo: Telesna pozitivnost je postala suviše komercijalna i kul

Američka pevačica Lizzo smatra da je pokret za telesnu pozitivnost „komercijalizovan“ i da su ga preoteli oni kojima to nije potrebno.

Pevačica je ovaj stav iznela slaveći činjenicu da je „prva punija crna žena“ koja je slikala za naslovnicu časopisa Vogue. Telesna pozitivnost se zalaže za prihvatanje svih oblika i veličina ljudskog tela.

„Komercijalizovano je“, izjavila je Lizzo. „Kada pogledate hešteg ‘body positive’, vi sada vidite devojke sitnije građe sa oblinama.“ Pevačica dodaje da „Ima puno belih devojaka. I nemam nikakav problem sa tim, jer inkluzija i jeste moja osnovna poruka.“

Ova 32-godišnja umetnica kaže da joj je drago što je tema postala mejnstrim, ali da joj se ne sviđa što ljudi kojma je taj termin namenjen nemaju koristi od toga. „Devojke sa salom na bokovima, devojke sa visećim trbuhom, sa butinama koje nisu odvojene i koje se preklapaju“, rekla je. „Devojke sa strijama. Znate, sve devojke koje su 18+”.

„One bi morale imati koristi od šireg razumevanja telesne pozitivnosti. Ali, kao i sve drugo što postane mejnstrim, tako je i ovo izmenjeno. Znate, nametnuto je da bude prihvatljivo.“

„Normalno je biti debeo”

Punačka pop zvezda potvrdila je status jedne od najcenjenijih izvođačica moderne muzike nakon osvajanja tri Gremi nagrade, uključujući kategoriju „najbolje solo izvođenje” za pesmu Truth Hurts, prošlog januara. Smatra da bi u ovom trenutku bilo premalo da „samo potvrdi zalaganje za telesnu pozitivnost“, te da je sledeći korak normalizacija krupnije građe.

„Volela bih da budem telesno normativna“, nastavila je. „Želim da normalizujem svoje telo, da ne budem samo kao „Oh, pogledajte ovaj kul društveni pokret. Biti debeo je telesno pozitivno“. „Ne, biti debeo je normalno. Dugujem ljudima koji su sve ovo započeli da se ne zaustavimo na ovome. Mora ponovo javnosti da bude neprijatno da bismo nastavili da menjamo stvari. Promena je uvek neprijatna, zar ne?“

Tema telesne težine vratila se na dnevni red tokom pandemije koronavirusa. Prošlog meseca, globalno istraživanje je utvrdilo da gojaznost udvostručuje rizik bolničkog lečenja od covida-19 i povećava rizik umiranja za skoro 50%.

(BBC-ZTP, foto: Wikimedia)

Tagovi:,

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *