Cenzura ili sloboda govora? Spotifaj u problemu zbog podkasta Džoa Rogana

Prošlog maja, kada je striming platforma Spotify potpisala ekskluzivni višegodišnji ugovor sa Jutjuberom Džoom Roganom, kompanija verovatno nije bila potpuno svesna u šta se upušta, jer samo nekoliko meseci kasnije Roganov podkast izaziva žučne sporove među zaposlenima.

Kontroverzni podkast jedan je od najvećih, sa velikim brojem pratilaca. Rogan je ranije potvrdio da ima oko 190 miliona daunlouda mesečno, pa je ovo verovatno bio unosan ugovor (pričalo se da premašuje 100 miliona dolara).

Problem je u sledećem: Rogan je navikao da širi dezinformacije i lična uverenja kao činjenice, a takođe je i veliki ljubitelj teorija zavere. To je delimičan razlog njegove popularnosti unutar specifične grupe fanova, koje je magazin Slate jednom opisao kao „slobodne mislioce koji preziru levicu“.

Ugovor sa Spotifajem reguliše licenciranje tako da Rogan ima potpunu kreativnu kontrolu nad svakom epizodom koju proizvede. Ovo dovodi kompaniju u potencijalno mutne vode, zbog čega već kruže glasine da rukovodioci žele veću kontrolu; samo u poslednjih mesec dana Rogan se više puta našao na udaru kritika zbog dezinformacija.

Tokom gostovanja konzervativnog publiciste Daglasa Mareja, Rogan je ponovio teoriju zavere da „levičari“ namerno izazivaju šumske požare u Oregonu. Ne navodeći izvore, on je optužio medije da ovo nisu preneli i dodao: „Uhapsili su levičare zbog paljenja tih šumskih požara.“ Ovu tvrdnju su mnogi mediji demantovali pre emitovanja epizode, ali zahvaljujući Roganovoj masovnoj publici, priča je nastavila da se širi.

Sledećeg dana, Rogan se javno izvinio, tvitujući, „Za…o sam u podkastu sa Daglasom Marejem kada sam rekao da su ljudi uhapšeni zbog podmetanja požara u Portlandu. Ispostavilo se da to nije tačno. Bio sam vrlo neodgovoran jer nisam proverio vest. Bila je to stvarno glupa greška koja se više neće ponoviti. Žao mi je.“

Motherboard je izvestio o nedavnom sastanku opštinskih vlasti sa Spotifajem, kada su mnogi zaposleni izrazili zabrinutost zbog Roganove retorike i povremene transfobije. Posebno su se dotakli epizode sa anti-trans autorkom Ebigejl Šrajer, čija knjiga Irreversible Damage opisuje rodnu disforiju kao „društvenu zarazu“.

Izvršni direktor Spotifaja Danijel Ek potvrdio je da je „održao deset sastanaka sa različitim grupama i pojedincima kako bi saslušao njihove pritužbe. Rogan i predmetna epizoda detaljno su pregledani. To što ne menjamo stav ne znači da ignorišemo reakcije, već samo da smo imali drugačiju procenu.“

Prema izveštaju Digital Music News-a, zaposleni se zalažu za „direktan nadzor nad uređivanjem sadržaja“, što bi uključivalo alarme, trigger upozorenja i detaljnu proveru činjenica. Iako je ovakav pristup uobičajen za velike kompanije, Rogan zastupa potpuno suprotna uverenja.

Relativno politički liberalan, Rogan je podržao Bernija Sandersa (iako se nedavno preusmerio na predsednika Trampa), zagovara slobodu izbora i veruje u socijalne podsticaje radničkoj klasi, ali takođe redovno intervjuiše desničarske mislioce i neretko osporava LGBT politike. Kao figura tradicionalne muškosti, sklona lovu i MMA borbama, Rogan je postao omiljena ličnost, posebno u konzervativnim krugovima.

(RT-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *