Litijumska polja u Čileu: Prelepa iz vazduha, užasna na terenu

Živopisna polja minerala na lokaciji rudarenja litijuma zaista su fascinatan prizor, ali takođe predstavljaju zabrinjavajući aspekt savremene tehnologije koja se ubrzano elektrifikuje. Fotografija Tom Hegena, koja prikazuje rudnik litijuma Sokvimih u pustinji Atakama, iza čega stoji rudarska kompanija SQMta, deo je njegovog novog projekta The Lithium Series I, koji dokumentuje ekstrakciju litijuma u ​​Čileu.

Litijum je ključna komponenta u litijum-jonskim baterijama koje se koriste za napajanje električnih automobila, a za koje se predviđa da će činiti do 60 odsto tržišta novih automobila do 2030. Aktuelna potražnja za litijumom je bez presedana. Smatra se da se više od polovine svetskih zaliha ovog minerala nalazi u „litijumskom trouglu” koji zahvata Čile, Argentinu i Boliviju, pri čemu oko četvrtine rezervi nalazi u solanama Salar de Atakama u severnom Čileu.

Salar de Atakama, severni Čile (foto: Tom Hegen)

Pomama za litijumom transformiše predele širom Južne Amerike. Različite boje jezerca u ovom polju ekstrakcije uzrokovane su različitim koncentracijama litijum-karbonata, u rasponu od svetlotirkizne do visoko koncentrisane žute. Iako lepi iz daljine, rudnici litijuma su štetni po životnu sredinu i troše mnogo vode i energije.

Rudnici takođe mogu naneti štetu lokalnim zajednicama. Litijumski trougao je jedan od najsušnijih regiona na Zemlji, a rudarenje smanjuje pristup slatkoj vodi starosedelačkom stanovništvu, te narušava staništa divljih životinja, što je dodatno pogoršano dejstvom klimatskih promena.

(NewScientist-ZTP, foto: Tom Hegen)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *