Lečenje dijabetesa: Robotska pilula kao zamena za insulinske injekcije (video)

Robotska pilula koja se može pokretati kroz creva mogla bi da omogući da se neki lekovi koji se inače daju samo injekcijama, poput insulina ili određenih antibiotika, uzimaju na usta. Da bi se apsorbovali kroz krvotok, lekovi koji se uzimaju oralno moraju da prežive jaku želudačnu kiselinu i enzime, kao i da manevrišu kroz bakterije i sluz u crevima, zbog čega se mnogi osetljivi lekovi ne mogu uzimati na ovaj način.

Samo 1 odsto insulina se apsorbuje u telu nakon gutanja jer ga enzimi želuca razgrađuju, pa oboleli od dijabetesa moraju da primaju injekcije. Šrija Srinivasan sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu i njene kolege razvile su kapsulu za transport leka pod nazivom RoboCap koja može da probuši sluz u donjim crevima i isporuči svoj tovar. „Gledala sam video snimke mašina koje buše tunele pa sam pomislila: ’Ok, šta ako bismo ovo primenili na crevnoj sluzi’,“ rekla je naučnica.

Pilula je dugačka 2,5 cm i široka 1 cm, otprilike dimenzija velikog multivitamina, i umotana je u želatinsku kapsulu koja se rastvara u želudačnoj kiselini. pH vrednost u donjem crevu aktivira motor, koji se napaja malom baterijom. Pilula na svojoj površini ima peraje i nitne koje pomažu da se ukloni sluz. Kada kapsula prodre dovoljno duboko, lek se istovaruje i dodatno meša pokretima pilule. Srinivasan i njene kolege su testirale RoboCap-ovu sposobnost da isporuči insulin kod sedam živih svinja, upoređujući ga isporukom insulin kroz cevčicu. Utvrdli su da je RoboCap povećao apsorbovanje leka za 20 do 40 odsto  i snizio šećer u krvi u poređenju sa kontrolnom grupom.

„RoboCap je inovativan koncept koji ima za cilj da prevaziđe trenutne poteškoće u oralnom davanju mnogih naprednih i novih terapija, kao što su peptidi, proteini i nukleinske kiseline,“ kaže Abdul Basit sa Univerzitetskog koledža u Londonu. Iako su rezultati obećavajući, potrebno je ispitati efekat pilule na ljude sa oslabljenim imunskim sistemom, kaže Basit, kao i na korisne bakterije koje obitavaju u crevima.

(NewScientist-ZTP, foto: Felice Frankel)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *