Kućna dijagnostika: Aplikacija pretvara pametne telefone u elektronske stetoskope

Možda ćemo uskoro moći da dijagnostikujemo srčane probleme kod kuće koristeći obične pametne telefone za snimanje zvukova otkucaja srca. Utvrđeno je da aplikacija može da snima srčane zvuke praveći snimke dovoljno visokog kvaliteta da možete čuti kako kuca vaše srce, izvestio je Pablo Lamata sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Kada lekari slušaju srce pomoću običnog stetoskopa, u stanju su da dijagnostikuju srčanu insuficijenciju, nepravilne otkucaje ili šumove na srcu, kada krv ne teče pravilno kroz srčane zaliske. Sledeći korak mogla bi da bude upotreba ovog „elektronskog stetoskopa“ za postavljanje medicinskih dijagnoza, kaže Lamata, inače član naučnog tima koji razvija ovaj pristup. Neki pametni satovi mogu da mere otkucaje srca i električnu aktivnost srca, a korisnici već mogu da koriste telefonske aplikacije za snimanje zvukova srca. Lamatina aplikacija, nazvana Echoes, pruža prvu veliku bazu takvih snimaka, povezanu sa osnovnim ličnim podacima korisnika.

Echoes instruira ljude da sede u tihoj prostoriji blago nagnuti napred, i da postave mikrofon svog telefona na četiri različita mesta na grudima kako bi napravili kratak snimak. Zvuk se pretvara u vizuelni prikaz (talasni oblik), tako da korisnici mogu da vide i čuju svoje srčane zvukove. Trenutno je ovaj softver dostupan samo za Ajfone, jer imaju bolji kvalitet mikrofona. Korisnici takođe unose svoje godine, pol, visinu i težinu i dozvolu da se njihovi srčani zvuci učitaju u bazu podataka. Trenutno baza sadrži više od 100.000 snimaka i biće dragocen resurs za kardiologe, dodaje Lamata. „Naučili smo da je kvalitet vokalnog mikrofona dovoljan za snimanje srca,“ rekao je naučnik za New Scientist Live.

Rezultati prvih 5000 korisnika takođe su objavljeni u nedavnoj studiji. Prvobitna namera tima bila je da zainteresuje ljude da saznaju više o zdravlju svog srca. „Onda smo pomislili: ’Šta ako počnemo da postavljamo medicinska pitanja?‘,“ naglasio je Lamata. Trenutno aplikacija ne daje nikakve dijagnostičke informacije, ali korisnici bi mogli da procene svoje srčane zvukove koristeći medicinske veb-sajtove. „Ne savetujemo da ljudi to rade,“ kaže Lamata.

Ako se aplikacija podesi tako da omogući kućnu dijagnostiku, jedna od mogućih nuspojava je to što će podstaći hipohondre da prečesto proveravaju svoje srčane zvukove, kaže Lien Greč iz britanske dobrotvorne organizacije British Heart Foundation, koja je sufinansirala projekat.

(NewScientist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *