Holandija: Novinari otkrili imena ruskih diplomata koji su proterani zbog špijunaže

Istraga konzorcijuma novinara iz Holandije i Belgije otkrila je identitet 17 ruskih diplomata koje su holandske vlasti u aprilu proterale zbog navodne umešanosti u špijunažu. Proterane diplomate bile su među stotinama pripadnika ruskog diplomatskog kora koji su proterani iz cele Evrope u martu i aprilu ove godine, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Kako je 4. aprila izvestio IntelNews, diplomate koje su proterane iz Holandije bile su na službi u ruskoj ambasadi u Hagu. Neki od njih su takođe predstavljali Rusiju u sedištu Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW, na slici) u ovom gradu. Rusija je odgovorila 19. aprila, najavom proterivanja 15 holandskih diplomata iz ambasade Holandije u Moskvi. Kako je uobičajeno u takvim slučajevima, ni Holandija ni Rusija nisu otkrile imena proteranih diplomata.

Sada su, međutim, otkriveni identiteti proteranih ruskih diplomata, zahvaljujući istrazi grupe holandskih i belgijskih novinara. Istraga je sprovedena pod pokroviteljstvom Dosije centra, londonske publikacije na ruskom jeziku koja je specijalizovana za istraživačko novinarstvo. Zaključke istrage prvi su objavili belgijski list De Tijd i holandska javna televizija NOS.

Prema istrazi, osam od 17 proteranih diplomata bili su radnici Ruske spoljne obaveštajne službe, poznate kao SVR. Preostalih devet je bilo zaposleno u Glavnoj upravi Generalštaba Oružanih snaga Rusije (GRU). Najmanje šest proteranih diplomata radili su kao stručnjaci za šifrovanje. Oni su upravljali komunikacionim sistemima koje je rusko obaveštajno osoblje u Holandiji koristilo za razmenu tajnih informacija sa Moskvom. Manji broj je radio u kontraobaveštajnoj službi i imao je zadatak da spreči protivničke obaveštajne službe da regrutuju rusko diplomatsko osoblje stacionirano u Holandiji.

Izveštaj Dosije centra uključuje podatke o identitetu ruskih diplomata, kao i fotografije i detaljne biografske podatke. Prema rečima autora izveštaja, sve informacije sadržane u izveštaju prikupljene su iz otvorenih izvora, uključujući naloge na društvenim mrežama koje su održavale proterane ruske diplomate.

(IntelNews-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *