Kritični serveri: Švajcarska bezbednost strepi od ruskih sajber operacija

Federalna obaveštajna služba (FIS) smatra da bi Rusija mogla da koristi švajcarske servere kao deo svojih kampanja za destabilizaciju zapadnih demokratija, navodi se u novinskom izveštaju. Interni dokument FIS-a, koji je u nedelju objavio SonntagsBlick, kaže da je malo verovatan direktan uticaj na švajcarske parlamentarne izbore sledeće godine. Međutim, „izvesno je da bi budući ruski sajber napadi na druge zapadne izbore mogli da koriste švajcarske servere“.

Rusko mešanje u izborne procese na Zapadu, koje godinama izaziva strepnje, neće prestati nakon invazije na Ukrajinu, navodi se u izveštaju. „Moskva će nastaviti da koristi fleksibilnu mešavinu dezinformacija, sajber-napada, instrumentalizacije pojedinaca, grupa i institucija, a verovatno i novih strategija“. Čak i ako ove strategije ne utiču uvek direktno na ishod izbora, one uspevaju da „delimično delegitimišu demokratske procese, a time i ‘zapadni’ liberalno-demokratski model“, izveštava FIS.

Upotreba švajcarskih servera za takve operacije bi takođe predstavljala podrivanje švajcarskog suvereniteta, navodi tajna služba. SonntagsBlick sugeriše da, iako Švajcarska ne bi bila jedina baza za takve operacije, mogla bi biti odgovorna s obzirom da, za razliku od mnogih evropskih država, nije proterala ruske diplomate od početka rata.

Poslanik Zelene stranke Gerhard Andrej rekao je listu da bi FIS trebalo da razmotri odbijanje ruskih zvaničnika za koje se sumnja da su umešani u takve kampanje, a koji su stigli nakon proterivanja iz drugih država EU. Kao „atraktivna lokacija za tradicionalnu špijunažu, što važi i u digitalnoj sferi“, Švajcarska bi trebalo da se fokusira na odbranu od špijuna, rekao je Andrej.

FIS nije direktno komentarisao izveštaj. Portparolka službe je, međutim, rekla za SonntagsBlick da je „Švajcarska, kao evropska nacija i kao deo zapadne zajednice, meta antizapadnih kampanja koje promovišu ruski narativ“.

(swissinfo.ch-ZTP, foto: Keystone)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *