Kriptografija: Kvantna distribucija ključeva mogla bi da reši konflikt Kine i Zapada

Sve više slušamo o kvantnim fenomenima kao nekoj vrsti mistične nauke koja bi trebalo da donese ogroman tehnološki napredak. Sada neki naučnici i inženjeri tvrde da bi novo polje Kvantne distribucije ključeva (KDK) moglo da razreši politički i bezbednosni konfilkt između Istoka i Zapada. Kvantna kriptografija je nauka o korišćenju kvantno-mehaničkih svojstava za obavljanje važnih kriptografskih zadataka; u suštini, radi se o transferu informacija od A do B na apsolutno bezbedan način. Ali, vratimo se korak unazad.

Početkom 2019., kineski Huawei bio je na ivici da postane najveći svetski proizvođač pametnih telefona, uzimajući krunu Samsungu. Uprkos velikom uspehu, tehnološki gigant se godinama suočavao sa optužbama o sumnjivoj poslovnoj praksi. Takođe je optuživan, uprkos manjku dokaza, da svoje proizvode koristi za špijuniranje drugih država. Američka NSA i CIA, britanski MI6 i obaveštajni savez Pet očiju sledili su politiku Pentagona, upozoravajući bilo kog saveznika koji se usudi da koristi Huawei 5G tehnologiju. (U Velikoj Britaniji kompanije čak moraju da poskidaju postojeće sisteme Huawei-a i zamene ih opremom Nokije i Ericssona do 2027.)

Onda je u maju 2019. predsednik SAD-a Donald Tramp objavio da se Huawei, zajedno sa još nekoliko kineskih kompanija, nalazi na tzv. Listi entiteta. Kompanijama sa ove liste je zabranjeno da posluju sa bilo kojom američkom organizacijom. Odjednom, Huawei više nije mogao da sarađuje sa gigantima poput Gugla, Qualcomma i Intela, što je kompaniju primoralo da izmeni način proizvodnje i distribucije pametnih telefona. Sankcije su izazvale i veliki diplomatski raskol između SAD-a i Kine, podgrevajući već opasnu situaciju u Južnom kineskom moru i širom sveta.

Kritičari Huawei-a kažu da njegove bliske veze sa kineskom vladom podrazumevaju rizik od špijunaže ili remećenja telekomunikacija, što kompanija uporno negira. Prema naučnicima i inženjerima koji razvijaju KDK, svi bezbednosni rizici bi nestali ako bi svetske telekomunikacije instalirale KDK opremu u 5G bazne stanice. Ovi objekti su međusobno povezani optičkim kablovima. Upravo ti kablovi, tvrde inženjeri, mogli bi se podesiti tako da pružaju 100% zaštićene komunikacije, koje ni Kina niti bilo ko drugi ne bi mogao da nadzire.

„Iako 5G i 4G smatramo bežičnom tehnologijom, u osnovi svega toga je ogromna fiberoptička mreža. A tu mrežu bi trebalo obezbediti,“ primećuje dr Dankan Erl, direktor kalifornijske kompanije Qubitekk Inc. Naučnik smatra da bi postojeća kvantna tehnologija mogla da pruži dugoročno bezbednosno rešenje za svu 5G opremu, uključujući Huawei.

„Postoji velika zabrinutost zbog strane opreme koja se nalazi u 5G mreži,“ primećuje Erl. „Navodno postoji rizik od prisluškivanja preko opreme instalirane u baznim stanicama.“ Ali ta „strana oprema“ je često jeftinija u odnosu na druge proizvođače, dodaje naučnik, naročito kada se 5G mreža gradi u ruralnim oblastima. „Međutim, kvantna tehnologija vam omogućava da praktično preskočite te bazne stanice,“ naglašava Erl.

Prednja fiberoptika je termin kojim telekom industrija označava veze između antena i centralnih postrojenja. S druge strane, pozadinske veze vode od centrale do predajnika širom bežične mreže, koja sticajem okolnosti deli toranj sa antenama. Kod svake antene, KDK primopredajnik bi mogao da šifruje sve podatke koji dolaze iz prednje fiberoptike i ulivaju se u centralu, predložio je Erl. Takvu enkripciju bi više vezivala fizika nego kriptografija. Ta enkripcija je toliko jaka da bi svaki pokušaj upada prekidao vezu (koja se odmah obnavlja pomoću novog kvantnog ključa). „Dakle, bazna stanica bi videla samo šifrovane podatke,“ dodaje naučnik.

Ali da li će ove mogućnosti promeniti mišljenja u američkim obaveštajnim krugovima? Početkom 2015., NSA je zauzela stav da kvantna enkripcija predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i zadužila Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) da odabere „post-kvantne“ metode kriptografije (PKK) koje će zameniti trenutnu Infrastrukturu javnog ključa. Pretprošle godine, direktor istraživačkog centra NSA je rekao da javna potraga za PKK rešenjima sama po sebi predstavlja bezbednosni rizik.

(AsiaTimes-ZTP, foto: Maksim Kabako/Shutterstock)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *