Korist od neutralnosti: Ruske obaveštajne mreže na teritoriji Švajcarske

Od kraja februara, kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu, više od 500 ruskih diplomata je proterano iz zapadnih zemalja. Čak su i bivši ruski saveznici doprineli rastućoj listi proteranih, naročito Bugarska, koja je nedavno izbacila skoro 70 ruskih diplomata, navodeći zabrinutost zbog špijunaže kao razlog. Usred ovog negativnog trenda, Švajcarska ostaje izuzetak. Ona je među retkim evropskim zemljama koje još nisu zvanično proterale ruske diplomate. Poštujući svoju vekovnu politiku neutralnosti, ova zemlja se odupire apelima da izabere stranu u obaveštajnom ratu između Zapada i Rusije.

Rusija je od februara uspela da iskoristi švajcarsku politiku neutralnosti. Umesto da se vrate u Moskvu, neki od proteranih ruskih diplomata premešteni su u Švajcarsku. Oni nastavljaju sa radom u skladu sa tamošnjom politikom nemešanja koja je aktuelna još od vremena Hladnog rata. Iz ovog i drugih razloga (blizine glavnih obaveštajnih ciljeva, bezbednosti, naprednih telekom sistema), Švajcarska decenijama važi za glavno obaveštajno čvorište. Prema podacima Nachrichtendienst des Bundes (NDB), švajcarske Federalne obaveštajne službe, poslednjih nekoliko godina strane obaveštajne službe su aktivnije nego u bilo kojem periodu nakon Hladnog rata.

U tom intervalu, Rusija je uspela da izgradi panevropski špijunski centar u maloj alpskoj državi. To je zaključak izveštaja Jonasa Rota, koji je prošle nedelje objavljen u Neue Zurcher Zeitung (NZZ), čitanom švajcarskom listu. Izveštaj pod naslovom So Spioniert Russland in der Schveiz („Kako ruski špijuni deluju u Švajcarskoj“), sadrži komentare nekolicine stručnjaka i vladinih zvaničnika. Jedan izvor je rekao Rotu da su, uprkos intenzivnom diplomatskom pritisku koji traje od februara, ruske špijunske strukture u švajcarskim gradovima poput Ženeve i Berna „još uvek netaknute“.

Koliko ruskih obaveštajaca trenutno deluje u Švajcarskoj? Prema izveštaju, najmanje trećinu ruskog diplomatskog osoblja od 220 članova čine obaveštajci. Ovih 70-ak obaveštajnih radnika pripadaju glavnim ruskim obaveštajnim agencijama: Spoljnoj obaveštajnoj službi (SVR), Glavnoj upravi Generalštaba Oružanih snaga (GRU) i Federalnoj službi bezbednosti (FSB). Službenici ovih agencija na vezi drže nepoznat broj doušnika i agenata; reč je o državljanima Švajcarske ili trećih zemalja, koji Rusima redovno dostavljaju obaveštajne podatke. Posebne aktivnosti sprovode ruski obaveštajci koji putuju u Švajcarsku po potrebi.

(IntelNews-ZTP, foto: Russian Embassy Bern/Twitter)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *