Konvoj slobode: Trudoove izjave izazvale radikalizaciju protesta u Kanadi

Na Kanadu se dugo gledalo kao na mirnu i pitomu zemlju. Kao i većina zapadnih demokratija, bila je svedok nekih teških istorijskih trenutaka: dramatičnih izbornih kampanja, separatizma u Kvebeku i političkih debata o slobodnoj trgovini, smrtnoj kazni, gej brakovima i legalizaciji marihuane. Iako su ovi problemi uzbunjivali javnost, razumni stavovi bi najčešće preovladali.

Međutim, Konvoj slobode, koji je okupio stotine kamiondžija u Otavi i blokirao prekograničnu trgovinu sa SAD, bio je presedan u modernoj istoriji Kanade. Parole Konvoja slobode u korist individualnih sloboda i protiv državnih restrikcija i anti-kovid mera naišle su na odobravanje mnogih Kanađana. S druge strane, ekonomske posledice saobraćajnih gužvi, blokada i smanjenja prekogranične trgovine posvađale su porodice, prijatelje i komšije. Građani žele da se protest završi mirnim rešenjem, a ne da izaziva dalje frustracije ili nešto gore od toga. Kako je Konvoj slobode došao do ove tačke je samo po sebi intrigantna priča.

15. januara, manjinska vlada Liberalne stranke najavila je obaveznu vakcinaciju za prekogranične špeditere. Bio je to značajan iskorak u zdravstvenoj politici. Vozači kamiona i drugi neophodni radnici bili su izuzeti od mere dvonedeljnog karantina za nevakcinisane putnike koji prelaze granicu između Kanade i SAD-a. U međuvremenu je Kanadski špediterski savez procenio da je 85 odsto od ukupno 120.000 kamiondžija vakcinisano. Ako se većina vozača ponašala odgovorno, zašto su bili na meti novih mera?

Iako su se ovi problemi mogli rešiti bez grubog uplitanja države, premijer Džastin Trudo se nije obazirao. Znao je da je većina Kanađana potpuno vakcinisana, tačnije 78,69 odsto do 4. februara, prema Kanadskoj agenciji za javno zdravlje. Ankete sprovedene sredinom januara pokazale su da 66 odsto ispitanika podržava „obaveznu vakcinaciju za sve starije od 5 godina“. Kao levo orijentisani liberal, čije je su procene od preuzimanja vlasti 2015. često bile začudne, Trudo je još jednom omanuo. Dvogodišnje restrikcije i mere zaključavanja dovele su većinu Kanađana do ivice strpljenja. Bizarna odluka da se vakcinacija nametne šoferima, koji imaju tako vitalnu ulogu u transportu robe i usluga, bila je kap koja je prelila čašu.

Reagujući na ovu odluku, Konvoj slobode je organizovan širom Kanade, povezujući se preko nacionalnog Trans-Kanadskog autoputa. GoFundMe kampanja koja je započela sa ambicioznim ciljem prikupljanja 7 miliona kanadskih dolara premašila je 10 miliona, mada su ta sredstva zamrznuta dok organizatori ne odluče kako će biti upotrebljena. Iako je podosta kamiondžija učestvovalo u protestu, većina su bili Kanađani koji su svojim automobilima krenuli ka glavnom gradu Otavi. Trudo je uzvratio tako što je demonstrante opisao kao „beznačajnu manjinu“ sa „neprihvatljivim stavovima“. Ove reči su podsetile na izjavu Hilari Klinton tokom predizborne kampanje 2016, kada je pristalice Donalda Trampa nazvala „hrpom besramnika“. Premijerova retorika je takođe izazvala ogorčene reakcije i samo dodatno pojačala podršku demonstrantima.

Istovremeno, Liberali su ukazali na neke neprihvatljive pojave koje su primećene u Konvoju slobode. U masi su viđeni nacistički kukasti krstovi i zastava Konfederacije, a oskrnavljena je statua nacionalnog heroja Terija Foksa, kao i Nacionalni ratni spomenik i grob Neznanog junaka. S druge strane, stekao se utisak da je Konvoj slobode uglavnom bio miran skup. Demonstranti dolaze iz svih delova Kanade i predstavljaju sve slojeve društva. Svi su umorni od ograničenja, kazni i zaključavanja. Sada žele da povrate kontrolu nad svojim životima i da se stvari vrate u normalu (šta god „nova normalnost“ podrazumevala). Sve je ovo prilično razumljivo ali i teško ostvarivo protestom koji se razvukao na čitavih mesec dana.

Neki demonstranti tvrde da neće napustiti Otavu dok Liberali ne ispune njihove zahteve ili podnesu ostavke, što se očigledno neće dogoditi. U glavnom gradu su već deset dana zabranjene sirene kamiona, što je dovelo do bizarnog incidenta kada je policija uhapsila 78-godišnjeg penzionisanog domara koji je prkosio ovom pravilu. Slični protesti traju i u drugim gradovima poput Toronta i Kutsa. Na mostu Ambasador u Vindzoru, ključnom međunarodnom prelazu između Kanade i SAD-a, blokiran je saobraćaj i zaustavljena prekogranična trgovina.

Premijer Ontarija, Dag Ford, proglasio je u petak vanredno stanje radi sprečavanja daljih blokada i protesta. U subotu su policajci krenuli u akciju razbijanja protesta na mostu Ambasador. Kako će se stvari dalje odvijati? U narednih nekoliko dana očekuju nas možda najdramatičniji trenuci u modernoj kanadskoj istoriji, ali nadajmo se da će hladnije glave još jednom preovladati.

(TheSpectator-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *