Holandska bezbednost: Strani obaveštajci pokušavaju da vrbuju radnike privatnih firmi

Prošle nedelje je holandska Opšta obaveštajna i bezbednosna služba (AIVD) pokrenula javnu kampanju pod nazivom ‘Proveri pre povezivanja’. Svrha kampanje je informisanje holandske javnosti o stranim elementima koji koriste lažne naloge na društvenim mrežama radi pribavljanja osetljivih poslovnih informacija.

Prema AIVD-u, najčešće se ciljaju i regrutuju zaposleni u privatnim kompanijama. Službena kampanja se sprovodi putem Tvitera, Instagrama i LinkedIn-a, sa ciljem da upozori najširu javnost. AIVD je najavio niz pokaznih vežbi koje će edukovati građane. Generalni direktor AIVD-a Erik Akerbom (na slici) rekao je lokalnom listu Het Financieele Dagblad da su holandske i druge zapadne službe iznenađene ogromnim brojem slučajeva u kojima su radnici privatnih firmi otkrivali osetljive informacije, nakon što su bili ucenjeni ili namamljeni novcem.

Obično strani obaveštajci prvo uspostave kontakt sa svojom metom preko LinkedIn-a, nakon čega odnos brzo postaje „ličniji“, tvrdi Akerbom. U takvim prilikama, strani operativci su skloni da laskaju holandskim kontaktima i tako zadobijaju njihovu pažnju. „Od vas se traži da nešto prevedete. Posle toga može uslediti sastanak na terenu,” dodaje zvaničnik. Potencijalne mete se „rangiraju“ prema njihovom položaju u kompaniji, poziciji u poslovnoj mreži i mogućnosti pristupa osetljivim informacijama.

„Rangiranje određuje koje osobe imaju prioritet u pokušajima regrutovanja,“ kaže Akerbom. To podrazumeva i otvaranje lažnih agencija za zapošljavanje, na šta su britanske, australijske i američke obaveštajne službe ranije upozoravale. Iako pojava nije nova, obim strane infiltracije sada je dostigao takve razmere da je AIVD morala da upozori javnost. Kina i Rusija su pokušale da pribave napredne tehnologije u zapadnim zemljama, uključujući Holandiju, putem preuzimanja kompanija, digitalne špijunaže i klasičnih obaveštajnih operacija.

Holandija je prošle godine proterala dvojicu ruskih špijuna koji su uspešno regrutovali zaposlene u nizu holandskih high-tech kompanija. Jedan od Rusa je koristio lažne profile predstavljajući se kao naučnik, konsultant i menadžer. AIVD nije otkrio imena ovih kompanija.

(IntelNews-ZTP, foto: NU.nl)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *