Kontinuitet: Po čemu se Bajdenova strategija prema Kini razlikuje od Trampove?

Administracija Džoa Bajdena povlači svoje trupe, protivraketne sisteme i ratne avione sa Bliskog istoka tokom poslednjih nekoliko meseci kako bi se više pozabavila jugoistočnom Azijom i onim što Pentagon naziva američkim „neprijateljem broj jedan“, Kinom. Bajdenova vlada, koja je tokom kampanje obećavala novu eru odnosa sa Kinom i kraj Trampovog „trgovinskog rata“, ne samo da je preuzela osnovne principe prethodne administracije, već ih je intenzivirala na mnogo načina.

SAD nude više naoružanja zemljama jugoistočne Azije kako bi se bolje nosile sa „kineskom pretnjom“, te preuređuju i reorganizuju Pentagon za uspešnije takmičenje sa najvećom pretnjom američkoj hegemoniji. Pentagonova Radna grupa za Kinu završila je „reviziju politike SAD-a prema Kini“. Lojd Ostin, aktuelni ministar odbrane, kaže da je svrha ove „revizije“ hvatanje u koštac sa bezbednosnim izazovima koje je Kina postavila pred Sjedinjene Države“.

Iako većina aktivnosti, od kojih će neke ostati tajne, uključuju jačanje „saradnje sa američkim saveznicima i partnerima, posebno u Indo-Pacifiku“, ministarstvo odbrane će takođe razmotriti zajedničke strategije ratovanja i profesionalno vojno obrazovanje kako bi se uspešno pariralo Kini. Odluka o reviziji klasičnih operativnih strategija SAD-a doneta je u skladu sa određenim nalazima Radne grupe o globalnim kineskim operacijama.

Preduzeti koraci nedvosmisleno pokazuju da je američka administracija mnogo dublje posvećena borbi protiv Kine, sa idejom da „trgovinski rat“ prebaci u geopolitičke i geostrateške arene. Stejt department je nedavno najavio paket naoružanja Filipinima vredan 2,43 milijarde dolara, najveći te vrste u istoriji dva saveznika. Ovo je dramatično povećanje bilateralne odbrambene saradnje i potencijalni problem za Kinu u regionu Južnokineskog mora.

Istovremeno, Bajdenov tim je obnovio trgovinske i investicione pregovore sa Tajvanom koji su bili obustavljeni u Trampovo vreme. Iako su kineski zvaničnici prozvali SAD zbog kršenja međusobnih dogovora o saradnji Vašingtona i Tajvana, mnogi u SAD-u ovo vide kao stratešku nužnost s obzirom na neprekidno urušavanje američko-kineskih odnosa. To što je Bajdenova administracija obnovila razgovore koje je prethodna obustavila, pokazuje da nova vlada želi ne samo da produži Trampovo nasleđe konfrontacije sa Kinom, već i da ga intenzivira. To je vidljivo i iz nedavnog proširenja liste kineskih kompanija sa navodnim vezama sa kineskom vojskom. Uredbom koju je Bajden potpisao u junu, stiglo se do brojke od 59 kineskih kompanija kojima je zabranjeno primanje američkih investicija. Uredba proističe iz onoga što je Bajden nazvao,

„pretnjom u obliku vojno-industrijskog kompleksa Narodne Republike Kine (NRK) i njegovog učešća u vojnim, obaveštajnim i bezbednosnim istraživačko-razvojnim programima, te proizvodnji naoružanja i srodne opreme u skladu sa strategijom civilno-vojne fuzije NRK. Pored toga, smatram da upotreba kineske nadzorne tehnologije izvan NRK radi pojačane represije ili ozbiljne zloupotrebe ljudskih prava, predstavlja neobične i vanredne pretnje po nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju Sjedinjenih Država, i ovim činom proširujem obim nacionalne uzbune proglašene izvršnom naredbom 13959, kako bih se suočio sa tim pretnjama.“

Bajdenova bezbednosna procena potvrđuje da Demokrate u suštini nastavljaju rat koji su započeli Republikanci. Kao što su pokazali izveštaji zapadnih medija, Kina je jedno od pitanja koje uživa dvostranačku podršku u SAD-u, posebno od Republikanaca koji i dalje misle da su Bajdenovi potezi nedovoljni. „Kineske težnje ka sticanju globalnog uticaja svima su dobro poznate… Uprkos tome, predlog budžeta za 2022. ne predviđa dovoljno sredstava za Ministarstvo odbrane, čime se ugrožavaju naši napori na suzbijanju kineske agresije širom sveta,“ rekao je republikanski senator iz Alabame Ričard Šelbi na nedavnom sastanku sa državnim sekretarom Blinkenom. „Kakvu poruku šaljemo svetu ako slabimo odbranu u vreme ovakvih izazova,“ dodao je političar.

Očigledno je, pak, da Bajdenov tim ima šire planove od Trampove vlade, jer je politika nove administracije raznovrsnija i mnogostrukija. „Sankcije kineskim kompanijama su samo jedna od akcija u širem spektru mera koje preduzimamo kako bismo pojačali naše pozicije u nadmetanju sa Kinom i njenim postupcima koji protivreče našim interesima i našim vrednostima“, rekao je jedan američki zvaničnik novinarima u Beloj kući.

Bajdenova administracija, koja je tvrdila da se razlikuje od nerazumne i nepredvidive Trampove vlade, demantovala je sva predviđanja o „novoj eri” saradnje Kine i SAD-a nakon Trampa. Nastavljajući praktično ratnom stazom koju je utabao njegov prethodnik, Bajden je potvrdio da je „sinofobija“ sada najvažnija karakteristika američke geopolitike.

(NewEasternOutlook-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *