Olivije Mas (Beryl 614): Agent francuske DGSE kao popularni Jutjuber?

Pokrenuvši svoj Jutjub kanal pod pseudonimom Beryl 614, bivši agent DGSE nastupio je sa rizičnom idejom da širu javnost upozna sa svojom profesijom, a da njena suština ostane u tajnosti. Izgleda da mu se rizik isplatio budući da njegove video snimke prati više od 140.000 pretplatnika. Pod naslovom „Razgovori sa špijunom“, Olivije Mas na izuzetno edukativan način predstavlja tehnike i taktike koje francuska spoljna obaveštajna služba koristi na terenu.

Kao diplomac francuske vojne škole u Saint-Cyru, Olivije Mas je svoja početna iskustva sticao u Prvom padobranskom puku mornaričke pešadije. Nakon perioda provedenog u vojnoj komandi u gradu Verdanu, pridružio se redovima DGSE. „Vojna karijera me je godinama odvlačila sa terena, nedostajala mi je akcija. Tako sam ušao u obaveštajnu službu. Moram reći da sam u DGSE u potpunosti pronašao ono što sam tražio, ljudski i intelektualno.”

Unutar službe, Mas je obavljao funkcije u operativnim i obaveštajnim odeljenjima. „Proveo sam tri godine u operativnom odeljenju i doživeo neke veoma uzbudljive trenutke. Ilegalni deo službe je mala grupa u kojoj radite pod pseudonimom. Rizična strana posla je aktivnost na udaljenim lokacijama, pa ako nešto pođe po zlu, morate sami da se snalazite. Takođe sam uživao radeći u obaveštajnom odeljenju, gde sam bio štabni oficir i šef prekomorskih postaja. Oba posla, iako veoma različita, privlačila su me na isti način.“

Kao bivši padobranski oficir, Mas je mogao da nađe mesto i u akcionoj službi DGSE. „Najviše su me interesovali obaveštajni izazovi, tako da mi akciona služba nije privukla pažnju.” Nakon izlaska iz DGSE, bivši oficir je mogao je da potraži mesto savetnika u privatnom sektoru. „Nakon državne službe, nisam video sebe u privatnoj kompaniji, iako su bezbednosni kadrovi sve traženiji u svetu biznisa. Oduvek sam imao kreativnu stranu koju sam želeo u potpunosti da izrazim. Danas pišem, snimam i montiram sadržaje za moj Jutjub kanal.“

Sa 144.000 pretplatnika na kanalu „Razgovori sa špijunom“, bivši obaveštajac, koji je navikao na mračne hodnike Bulevara Mortije, iznenada se našao pod reflektorima javnosti. Pitanje je kako bivši poslodavac Olivijea Masa gleda na njegov obrazovni rad i razotkrivanje misterija špijunaže.

„Nisam ih pitao za dozvolu jer bi to iskomplikovalo stvari. Želeo sam fleksibilnost i brzinu u stvaranju ovog Jutjub kanala. Sve bi bilo mnogo složenije da je služba morala da odobri svaki moj video. I dalje sam želeo poverenje DGSE, budući da sam obavezan tajnošću. Moj cilj ni na koji način nije izdaja državnih tajni. Oni su očigledno shvatili da imam punu kontrolu nad sadržajem. Sem toga, na internetu već ima puno open source informacija o tehničkim ili taktičkim pristupima špijunaži. Prednost mog kanala je što pretplatnici znaju da sam bivši radnik DGSE i da su moje reči autentične.”

Olivije je više od 20 godina živeo pod lažnim identiteom, i ta obaveštajna kultura je usađena u mentalnu konstituciju bivšeg agenta. Sigurno je da se neki pretplatnici kanala pitaju da li su veze između Beryla 614 i DGSE zaista raskinute. Nije teško pretpostaviti da je ovaj Jutjub kanal odlična prezentacija Generalne uprave za spoljnu bezbednost koja neprestano traži mlade talente.

Mas je tri godine proveo u službi „legendi“, slatih u operativne misije širom sveta. Pri svakom zadatku morao je da izmisli i zadrži novi identitet, ali i da simulira novu profesiju, isplete mrežu prijatelja, pribavi lažna dokumenta i još mnogo toga. Sada, oslobođen pritiska tajnosti, Mas otkriva kako DGSE i druge međunarodne špijunske agencije obučavaju, pripremaju i nadgledaju svoje agente.

(LeMondDeLaSecurite-ZTP, foto: SudRadio)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *