Studija: Robotska hirurgija nema značajnih prednosti nad klasičnim metodama (video)

Istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine upoređivalo je robotizovanu internu hirurgiju sa laparoskopijom, otvorenom hirurgijom i slučajevima gde je više metoda korišćeno istovremeno, i otkrila da robotska tehnologija ne donosi bitnije prednosti.

Analiza je obuhvatila 50 studija sa ukupno 4.898 pacijenata, otkrivši da u većini slučajeva nije bilo razlike u operativnim komplikacijama, promeni zahvata ili dugoročnim rezultatima između robotske hirurgije i drugih metoda. Od 39 slučajeva gde je bilo komplikacija, samo četiri je uspešnije sanirano primenom robotike..

Generalno, operacije uz pomoć robotike trajale su duže nego kod laparoskopije, ali nije uočena značajnija razlika u poređenju sa otvorenom hirurgijom. Istraživači su zaključili da „trenutno nema jasne prednosti“ robotske hirurgije u odnosu na druge metode, dodajući da će „usavršavanje, konkurencija i smanjenje troškova doneti bolje kliničke ishode i prevazići trenutne manjkavosti“.

Istraživači su analizirali iskustva hirurga u radu sa robotskim pomagalima i ustanovili da nema većih odstupanja. Rezultati istraživanja verovatno će biti udarac za programere i zagovornike robotske hirurške tehnologije, dok predmetno tržište nastavlja da raste. Globalno tržište hirurške robotike procenjeno je na 2,3 milijarde dolara u 2020., i očekuje se njegovo dalje širenje po godišnjoj stopi od 21,6% do kraja ove decenije.

Najla Danani, doktorka opšte hirurgije sa Univerziteta u Teksasu i koautorka studije, kaže da će „najveći izazov biti prevazilaženje ličnih uverenja do kojih drže mnogi kliničari, ne samo u vezi da robotikom, već i sa određenim aspektima medicine koji nisu podržani dokazima. „Iako verujemo da robotika ima jasnu budućnost i ulogu u medicini, to gotovo sigurno neće biti njena trenutna verzija. Dok se okrećemo budućnosti, potrebno je bezbedno i pažljivo usvajanje ove tehnologije, uz jasnu procenu rizika i koristi.“

(medicaldevicenetwork-ZTP, foto: Visage Technologies)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *