Kineski tajkun u nemilosti Partije: Uspon i pad Džeka Maa

Džek Ma je nastupao kao rok zvezda pred svojim radnicima u Alibabi, najvećoj azijskoj kompaniji za onlajn trgovinu. Jednom prilikom se obukao kao Majkl Džekson. Ali ti srećni dani su prošli. Komunistička partija Kine je tokom prošle godine potkresala krila najbogatijem čoveku u zemlji. Biznismen je imao samo nekoliko javnih nastupa, što podstaklo glasine da je „sklonjen“ po volji KPK.

Ove nedelje se ispostavilo da je Alibaba izgubilia polovinu svoje vrednosti – čak 373 milijarde dolara u poslednjih 12 meseci. Propadanje kompanije može se povezati sa kritičnim govorom koji je Ma održao u Šangaju u oktobru prošle godine. „Budućnost leži u inovacijama, ne samo u regulatornim propisima… Ne možemo da regulišemo budućnost koristeći metode iz prošlosti,“ rekao je tada, jasno ciljajući na kineske regulatore koji su se obrušili na kineske finansijske gigante (uključujući Maevu Ant Grupu).

Peking je žestoko uzvratio. Nedelju dana nakon govora, regulatori su promenili pravila tako da je inicijalna javna ponuda deonica Ant Grupe povučena preko noći. U tom trenutku je isparilo 3 milijarde dolara Maevog ličnog bogatstva. Bilo je to skupo podsećanje da postoji važna razlika između Maa i biznismena poput Džefa Bezosa: uspeh kineskog preduzetnika zavisio je od volje Partije. Ali potez države nije bio izazvan samo onim što Ma izjavio. Peking nije baš toliko sitničav. Predsednik Si pokušava da uvede Kinu u novu ekonomsku eru. Kada je Deng Sjaoping pokrenuo kinesku ekonomsku liberalizaciju, smatrao da je prioritet stvaranje ličnog bogatstva, međutim Si želi da se novostvoreno kinesko bogatstvo pravednije raspodeli.

Njegova namera je da okonča državni kapitalizam ‘90-ih i ‘00-ih koji se bazirao na dugovima. Građevinske kompanije ne mogu da se zadužuju do beskonačnosti, što je drugi po veličini kineski preduzimač Evergrande saznao na teži način. Didi Chuxing, taksi aplikacija, samo je jedna od brojnih tehnoloških kompanija koje se suočavaju sa strožim propisima o privatnosti podataka. Zabrana stranih obrazovnih usluga poljuljala je poverenje tržišta i podstakla rasprodaju kineskih kompanija na njujorškoj berzi. Prošlog meseca, samo Alibaba je odvojila 15,5 milijardi dolara za državnu strategiju preraspodele bogatstva. Niko ne zna gde će ovaj novac otići, ali Danijel Žang, aktuelni izvršni direktor Alibabe, kaže da bi ta sredstva mogla da pomognu manjim preduzećima da razviju poslove u inostranstvu.

Sve se ovo podvodi po Sijevu parolu „zajedničkog prosperiteta“, koja podrazumeva širenje kineske srednje klase naušrtb milijardera, posebno onih u nemilosti Partije. Ali nije reč samo o preraspodeli; Partija preuzima sve važniju ulogu u privatnim kompanijama i civilnom društvu. Poslednjih godina, velike firme su morale da uvedu „partijske komitete“ sastavljene od viših rukovodilaca i članova KPK, koji se redovno okupljaju i proučavaju misao Si Đinpina. Postoje nagoveštaji da će partijaši tražiti mesto u upravnim odborima tehnoloških kompanija, nakon što je državni fond uzeo 1 odsto učešća u ByteDance-u (kompanija koja stoji iza TikToka.)

Džek Ma je na tankom ledu. Od onog nesrećnog govora, otkazao je medijske nastupe i postao veliki filantrop, dajući 500 miliona dolara svog ličnog bogatstva u dobrotvorne svrhe. Kao član Partije, Ma je ​​shvatio ovu promenu u vrhu vlasti. Sada se transformisao u skromnog, savesnog tajkuna, u skladu sa državnom politikom. Za Alibabu, kompaniju koja je promenila živote miliona kineskih potrošača, disciplinovanje njihovog lidera pokazalo se vrlo skupim. Međutim, kompanija nije poslednja koja će biti dovedena u red zarad ostvarenje Sijeve „utopije”.

(TheSpectator-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *