Kina: Prva svetska aerosolna anti-kovid vakcina odobrena za upotrebu

Samo jedan udisaj vakcinalnog spreja može da pruži snažnu imunološku zaštitu od kovida-19, rekao je proizvođač vakcine CanSino u saopštenju za javnost u nedelju. Regulatorne agencije u Kini odobrile su sprej-vakcinu protiv kovida-19 kao buster dozu, što je prva alternativa klasičnim vakcinama koje su davane tokom pandemije.

Inhalacijska vakcina sadrži iste sastojke kao i cepivo koje je korišćeno u Kini, pri ćemu je mašina za raspršivanje pretvara iz tečnosti u aerosolni sprej. Slično anti-kovid vakcinama koje se koriste u SAD, formula kompanije CanSino sadrži delove genetskog materijala virusa tako da telo može da ga prepozna. Dok vakcine Moderne i Pfizera unose taj materijal direktno, CanSinova vakcina koristi bezopasnu verziju virusa obične prehlade za prenos informacija o koronavirusu.

Jedna doza CanSinovog cepiva je oko 92 posto efikasna u prevenciji težih oblika kovida-19, i oko 58 posto u potpunoj prevenciji bolesti, prema podacima koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija. Klinička ispitivanja aeroslonog cepiva pokazala su da je približno jednako efikasno kao i dve doze vakcine koja se naširoko koristi u Aziji i drugde. Nazalni sprej može da pojača zaštitu sluznice nosa i gornjih disajnih puteva, gde virus obično ulazi u telo, navodi se u saopštenju za medije.

I druge vakcine su prepakivane u aerosole, kao što je FluMist intranazalna vakcina koju koriste pedijatri tokom svake sezone gripa. Inhalacijske vakcine obezbeđuju alternativu iglama, kako za decu tako i za odrasle, ali izučavanja proteklih sezona gripa su pokazala da sprej ne postiže uvek isti nivo efikasnosti kao injekcija. Vreme će pokazati da li aerosolna anti-kovid vakcina pruža nivo zaštite koji je dovoljan da cepivo bude odobreno i široko distribuirano izvan Kine.

(BusinessInsider-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *