Kina optužuje SAD za hakerske napade na vojno-istraživački univerzitet

Kina je u ponedeljak optužila Vašington da je provalio u kompjutere na univerzitetu koji navodno vrši vojna istraživanja, čime su nastavljene obostrane pritužbe na onlajn špijuniranje. Severozapadni politehnički univerzitet prijavio je provale u računare u junu, saopštio je Nacionalni centar za kompjuterske viruse. Rečeno je da je Centar, u saradnji sa komercijalnom bezbednosnom firmom, Qihoo 360 Technology Co, utvrdio da su napadi došli od američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), ali nije rečeno kako je to učinjeno.

Kina i Sjedinjene Države se, zajedno sa Rusijom, smatraju globalnim liderima u sajber ratovanju. Kina optužuje SAD da špijuniraju univerzitete, energetske i internet kompanije i druge mete. Vašington optužuje Peking za krađu poslovnih tajni i najavio je krivične prijave protiv kineskih vojnih oficira. Postupci SAD-a „ozbiljno ugrožavaju nacionalnu bezbednost Kine“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning. Ona je takođe optužila Vašington za prisluškivanje kineskih mobilnih telefona i krađu tekstualnih poruka.

„Kina to oštro osuđuje,“ rekla je Mao. „Sjedinjene Države treba odmah da prestanu da koriste svoje prednosti za krađu tajni i napad na druge zemlje.” Američka ambasada u Pekingu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar. Stručnjaci za bezbednost kažu da kineska narodna armija i Ministarstvo državne bezbednosti takođe sponzorišu hakere. Severozapadni politehnički univerzitet iz grada Sijana nalazi se na listi „entiteta“ američke vlade koja ograničava njegov pristup američkoj tehnologiji. Vašington kaže da univerzitet razvija vazdušne i podvodne dronove i raketne tehnologije za kinesku vojsku.

U saopštenju se SAD optužuju za pribavljanje informacija o internoj univerzitetskoj mreži i drugim „osnovnim tehnologijama“. Rečeno je da su kineski analitičari pronašli 41 softverski alat za „mrežne napade“, koji navodno potiču od NSA. Prošle godine, Kinez Šuren Ćin osuđen je na dve godine zatvora od strane saveznog suda u Bostonu nakon što se izjasnio krivim za izvoz podvodne i pomorske tehnologije Severozapadnom politehničkom univerzitetu bez potrebnih dozvola. NSA, kao deo Ministarstva odbrane, odgovorna je za „signalne obaveštajne podatke”, odnosno praćenje komunikacija i drugih podataka.

Centar za kompjuterske viruse, koji je 1996. osnovala policijska uprava grada Tjenđina, sebe opisuje kao kinesku agenciju odgovornu za inspekciju i testiranje antivirusnih softvera. U izveštaju iz 2020. navodi se da su hakerski alati koji su korišćeni u napadima na kineske kompanije i vladine agencije 2008-19. potekli od Centralne obaveštajne agencije, a na osnovu prepoznavanja softverskih kodova CIA-e koje je otkrioVikiliks. Centar za viruse optužio je NSA za izvođenje drugih „zlonamernih mrežnih napada“ u Kini, ali nije naveo detalje. Rečeno je da je identifikovano 13 osoba koje su učestvovale u napadima.

Hakeri su ciljali „zero day” ranjivosti u školskim mrežama, navodi se u saopštenju. Rečeno je da su provale izvršene sa server iz 17 zemalja, uključujući Japan, Južnu Koreju, Švedsku, Poljsku, Ukrajinu i Kolumbiju. U saopštenju se opisuju softverski alati NSA sa nazivima poput Second Date i Drinking Tea, ali se ne navodi koji su korišćeni za ciljanje univerziteta.

(CBSNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *