Kina lansirala iPhone i Android aplikacije za svoju digitalnu valutu

Kina je predstavila pilot verziju aplikacije koja korisnicima omogućava da štede i plaćaju digitalnim juanima, takođe poznatim kao e-CNY, kako izveštava South China Morning Post. I ne, digitalni juan nije kriptovaluta, razvila ga je Narodna banka Kine (PBOC) kako bi zamenila novčanice i kovanice; stoga, to nije decentralizovani oblik plaćanja, niti će raditi na blokčejn platformi.

Iako mnogima deluje da već plaćamo digitalnim novcem kada koristimo kreditnu karticu ili onlajn servise poput PayPal-a i Apple Pay-a, digitalni juan nije ništa slično. Zapravo, e-CNI je fizička gotovina pretvorena u digitalni oblik, a planirana je od 2014. Prema CNBC-u, prenos digitalne valute će se obavljati preko dvostrukog sistema, od centralne ka komercijalnim bankama. Banke će potom distribuirati valutu direktnim potrošačima. S obzirom da e-CNY nije decentralizovana valuta poput bitkoina i drugih kriptovaluta, ne omogućava isti nivo privatnosti. Dojče banka kaže da će imati „kontrolisanu anonimnost“, što znači da će korisnici moći da sakriju svoj identitet od drugih strana u transakciji, ali će državni organi i dalje moći da nadziru transakcije zbog nezakonitih aktivnosti poput pranja novca.

Aplikacije za digitalno plaćanje poput WeChat-a i AliPay-a već imaju snažno uporište u Kini, pri čemu je oko 90 odsto Kineza koristilo ove aplikacije tokom prošle godine. Pitanje je da li će Kinezi želeti da pređu na digitalni juan, ali Kina je naporno radila na njegovoj promociji. Gradovi širom Kine su organizovali lutrije, raspodelivši ukupno 10 miliona digitalnih juana (1,47 miliona dolara) građanima Šenzena u oktobru 2020, 20 miliona digitalnih juana (3 miliona dolara) u Sudžou decembra 2020, i 40,2 miliona digitalnih juana (6,2 miliona dolara) u Čengduu prošlog februara.

U septembra je Bloomberg izveštavao sa sajma u Pekingu, gde je građanima pokazano kako da otvore nalog, te kako sve mogu da koriste digitalnu valutu; to uključuje i nosive uređaje koje korisnici mogu da prislone na skenere kako bi platili u e-CNY. Kako se navodi u izveštaju, korisnici mogu da napune svoj AliPay nalog digitalnom valutom, što znači da će se dva oblika plaćanja više dopunjavati nego takmičiti.

Neke banke su pokazale strancima kako mogu da otvore e-CNY račun koristeći svoj pasoš i broj telefona, kao i da konvertuju stranu valutu u e-CNY. Kako se bližimo Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, Kina verovatno želi da promoviše valutu strancima kao lak način plaćanja. Aplikacija za e-CNY dostupna je u kineskim onlajn prodavnicama za Android i Apple, ali samo stanovnici deset izabranih gradova, uključujući Peking, Šenzen, Čengdu i Šangaj, mogu da je koriste. Kao što prenosi CNBC, aplikacija će moći da se koristi tokom predstojećih Olimpijskih igara.

(TheVerge-ZTP, foto: Shutterstock/helloabc)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *