Kanada: U šumskim požarima izgorela površina 16 puta veća od normalne

„Kriva je Kanada,” pisalo je na naslovnoj strani Njujork Posta, kada je dim od šumskih požara u Kvebeku prošle nedelje prekrio istočnu obalu Sjedinjenih Država. Prosečan kvalitet vazduha u zemlji bio je najgori za poslednjih deset godina. Njujork je jedno vreme bio najzagađeniji veliki grad na svetu. Veliki šumski požari, koji su prethodno napravili problem u Kanadi, ubrzo su postali problem u Sjedinjenim Državama, kada su abnormalni vetrovi preneli vatru južno od granice. Od tada su se vetrovi promenili, poštedevši mnogoljudnu istočnu obalu od dima. Ali požari u Kanadi i dalje besne.

Požari u Kanadi su ove godine počeli ranije nego obično i od tada žestoko plamte. Samo tokom jednog dana spaljena je površina od oko 200.000 hektara. To je više od ukupne površine izgorele u kalifornijskim požarima prošle godine, kaže Dejvid Volas-Vels, stručnjak za klimatske promene. Kanadski međuagencijski centar za šumske požare procenuje da je od 14. juna gorela ukupna površina od 5,4 miliona hektara, što je otprilike veličina Kostarike. Time je 2023. postala godina najveće štete od šumskih požara od 1995, kada je iznosila 7,5 miliona hektara.

Delimično je krivo vreme. Maj je bio najtopliji od 1940. Bio je i sedmi po sušnosti. Takva klima isušuje vegetaciju i doprinosi da se požari razgore i prošire. Iako je ukupan broj požara bio tek nešto veći od normalnog, svaki požar se razbuktao daleko više od uobičajenog. Na primer, zapaljena površina u Kvebeku je 217 puta veća od višegodišnjeg proseka.

Ne računajući opasnost po zdravlje od prašine i dima, direktan efekat na ljude je minimalan. Oko 26.000 ljudi dobilo je naređenje da evakuiše delove Kanade. Ali do ovog trenutka nije bilo zabeleženih smrtnih slučajeva. Predsednik Džo Bajden rekao je da će 600 vatrogasaca biti poslato iz Sjedinjenih Država kao ispomoć. Dovoljno je da vetar promeni pravac, pa da požari ponovo postanu gorući problem za Ameriku.

(TheEconomist-ZTP, foto: Chine Nouvelle/SIPA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *