Kako su operativci CIA-e nastradali u pomorskoj akciji kod Filipina

Četiri operativca CIA-e nastradala su u brodolomu blizu obale Filipina 2008. godine, tokom špijunske operacije protiv Kine. Priča o tome kako su poginuli nikada nije izneta u javnost, izveštava Yahoo News.

Stiven Stanek, Majkl Perič, Džejmi MekKormik i Daniel Miks u to vreme su radili za pomorski ogranak CIA-e. Njihov zadatak je bio da isplove iz Malezije i na obali Filipina, ispod površine mora, postave konzolu prerušenu u stenu. Konzola bi hvatala elektronske signale kineskih vojnih brodova koji se kreću u tom području.

Međutim, plovilo je zahvatila tropska oluja Higos i potopila ih. Kada su proglašeni nestalima u akciji, njihove porodice nisu ni slutile da su radili kao špijuni, prenosi Yahoo. Misija na Filipine trebalo je da bude jednostavna: postavljanje uređaja, plovidba u Japan i boravak nekoliko nedelja, a zatim povratak na Filipine i skidanje uređaja.

Brod kojim su plovili bio je vlasništvo CIA-e, a formalno nabavka za jednog klijenta u Japanu, kojem su operativci prevozili brod iz Malezije; imali su papire i dokumentaciju da potkrepe priču u slučaju da budu ispitivani.

Takođe su koristili običnu opremu za ronjenje, umesto opreme koju odobrava američka vlada. Problem je nastao zbog snažne tropske oluje. Prognoze su najavile naglu promenu pravca olujnog fronta, pa je Stanek doneo fatalnu odluku da nastavi misiju.

Međutim, oluja nije promenila kurs i udarila je pravo u njihov mali brod. CIA je imala odašiljač na brodu i pratila je njegovo kretanje sve do središta oluje i naglog nestanka, kaže za Yahoo News bivši pripadnik Odeljenja za specijalne aktivnosti CIA-e.

Stiven Stanek i Majkl Perič (foto: US Navy Seabook, U.S. Merchant Marine Academy)

Američka vojska nije znala da su četvorica njihovih sunarodnika nestala i nije učestvovala ni u kakvoj spasilačkoj misiji. CIA je zamolila japanske snage da pretraže to područje, ali ništa nije pronađeno – „čak ni plutajući prsluk za spašavanje“, kaže bivši oficir CIA.

Slučaj je preuzeo advokat paravan-kompanije iz Panama Sitija, gde se nalazi ispostava pomorskog ogranka CIA-e. Rođaci četvorice pomoraca dovedeni su u sedište CIA-e u Lengliju, u državi Virdžinija, gde su se sastali sa Majklom Hejdenom, tadašnjim direktorom agencije.

Oficiri CIA-e okrivili su Boba Kendru, tadašnjeg šefa Odeljenja za specijalne aktivnosti. Optužili su ga da je izvršio preveliki pritisak na posadu kako bi dokazao značaj Pomorskog odeljenja CIA-e naspram američke mornarice.

Kendra je višem menadžmentu CIA-e preporučen od strane Specijalne obaveštajne službe (SIS), što je značilo da je nedodirljiv. „Štitila ga je SIS mafija“, kaže bivši oficir specijalnog odeljenja. Drugi službenik CIA-e potvrđuje i dodaje: „Kendra je bio veliki problem, ali jednom kada vas prime u SIS, više vas ne ispuštaju“.

Uprkos katastrofi iz 2008. godine, aktivnosti CIA-e u Južnom kineskom moru nisu prestale. Kineska mornarica je 2016. pronašla podvodni dron američke proizvodnje, koji je plutao u okeanu 80 kilometara od obale Filipina. Kina je pristala da vrati dron, nakon što je Pentagon izjavio da je reč o uređaju za prikupljanje okeanografskih podataka.

(DailyMail-ZTP)

Tagovi:, , ,

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *