Njujork: Policajac uhapšen zbog špijuniranja tibetanske zajednice

Policajac iz Njujorka uhapšen je zbog špijuniranja lokalnih tibetanskih zajednica u korist kineske vlade, saopštili su u ponedeljak savezni tužioci.

Baimadaje Angvang, komunalni policajac tibetanskog porekla iz 111. policijske stanice u Kvinsu, raportirao je dvojici službenika kineskog konzulata od 2014. godine, kako se navodi u krivičnoj prijavi.

„Angvang je prekršio svaku zakletvu koju je položio u ovoj zemlji. Jednu SAD-u, drugu američkoj vojsci, a treću svom policijskom odeljenju “, rekao je komesar njujorške policije Dermot Šej u izjavi.

Istraga protiv Angvanga otkrila je da je „Konzulatu izveštavao o aktivnostima etničkih Tibetanaca i drugih“ i „pratio potencijalne tibetanske obaveštajne aktivnosti na širem području Njujorka “.

Od 2018. godine, Angvang je bio u stalnoj komunikaciji sa jednim službenikom kineskog konzulata, kojeg je nazivao „šefom“. Službenik je navodno dodeljen Asocijaciji za očuvanje i razvoj tibetanske kulture, koja je odeljenje kineskog Ujedinjenog fronta. Ujedinjeni front je odgovoran za „neutralisanje izvora potencijalne opozicije politici i autoritetu Kine“.

Krajem oktobra 2018. godine, Angvang je službenika obavestio o novom centru tibetanske zajednice u Kvinsu i predložio da ga zajedno posete, navodi se u prijavi. „Da li to dobro ili ne, trebalo bi procenite po službenoj dužnosti. To je trenutno najveće mesto za aktivnosti. Ako se bave politikom, onda će se tamo održavati više od polovine sastanaka “, rekao je Angvang tokom razgovora, tvrde federalni agenti.

Angvang je takođe pozvao službenika na događaje u Njujorku kako bi „podigao meku moć naše zemlje“. Takođe mu je rekao da može da pruži „insajderske informacije“ u vezi sa unutrašnjim operacijama njujorške policije.

Između juna 2018. i marta 2020. godine, Angvang je razgovarao sa službenikom konzulata telefonom najmanje 53 puta, tvrde federalci. U jednom kontaktu iz februara 2019. godine, Angvang je predložio da bi dobar obaveštajni izvor mogao da bude tibetansko-američki građanin koji se nedavno kandidovao za političku funkciju i izgubio, rekli su federalci.

„Mislim da ta osoba ima vrlo dobru političku budućnost“, rekao je Angvang, dodajući da taj čovek nije imao „ekstremne“ stavove prema Kini, navodi se u prijavi.

(foto: Facebook)

Navodni špijunski rad policajca u korist Komunističke partije Kine bio je veliko iznenađenje, s obzirom da je Angvang dobio azil u SAD-u nakon tvrdnji da ga je Kina progonila kao etničkog Tibetanca.

Prema sudskom spisu, Angvangovi roditelji su članovi Komunističke partije Kine. Otac mu je služio vojsku u Kini, a majka je radila u državnoj administraciji. Angvang, koji je takođe bio zaposlen u američkoj vojnoj rezervi, imao je i službenu legitimaciju Ministarstva odbrane.

Policajcu je naloženo zadržavanje bez jemstva odlukom Saveznog sudu u Bruklinu. Optužen je za ilegalnu agenturu, internet prevare i davanje lažnih izjava. Na osnovu optužbi, Angvangu preti do 55 godina zatvora.

(nydailynews-ZTP, foto: EpochTimes)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *