Bugarska proterala dvojicu ruskih diplomata zbog špijuniranja

Bugarska je proterala dvojicu ruskih diplomata optuženih za špijuniranje vojske, saopštilo je u sredu ministarstvo spoljnih poslova.

Par je dobio 72 sata da napusti članicu EU, bivšu rusku saveznicu iz sovjetske epohe, nakon što je bugarski javni tužilac ustvrdio da su tražili tajne podatke o planovima vojne modernizacije od 2016. godine.

Špijunski indcident će verovatno pogoršati tradicionalno bliske, ali narušene odnose dve zemlje nakon što su prošle godine izbačena još trojica ruskih diplomata zbog navodnog pribavljanja poverljivih podataka.

Državni tužilac je rekao da su uhvaćene diplomate, čiji status nije otkriven, došli u posed informacija sa oznakom državne tajne i nameravali da ih proslede ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi. Njih dvojica su navodno imali pomoć dvojice bugarskih državljana koji bili povezani sa vojskom.

Odnosi Sofije sa Moskvom su narušeni još 2015. godine, kada su trojica ruskih državljana u odsustvu optužena za pokušaj trovanja bugarskog proizvođača oružja Emilijana Gebreva, njegovog sina i još jednog saradnika.

Kao bivši saveznik Moskve iz Varšavskog pakta, bugarska vojska je zadržala vojnu tehniku iz tog doba i sada se modernizuje u skladu sa smernicama NATO saveza, kojem se pridružila 2004. godine.

Bugarske vazduhoplovne snage još uvek se oslanjaju na ruski MiG-29, ali očekuje se da će do 2024. primiti isporuku od osam aviona američke proizvodnje (F16) kupljenih prošlog jula.

(TheMoscowTimes-ZTP, foto: Bulgarian Border Police)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *