Južna Koreja: Predsednik otpustio direktore službe u sklopu velike reforme

U iznenađujućem potezu koji je odjeknuo širom Azije, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol naglo je smenio celo više rukovodstvo Nacionalne obaveštajne službe (NIS), jedne od majmoćnijih ustanova u zemlji. Odluka je obznanjena u saopštenju koje je u nedelju objavio Kabinet predsednika i u kojem se navodi da je predsednik Jun prihvatio ostavke direktora NIS-a i dvojice zamenika direktora. Međutim, opšte je poznato da ove ostavke nisu bile dobrovoljne, već rezultat pritiska od strane predsednika.

Među otpuštenima, direktor Kim Kju Huin i prvi zamenik direktora Kvon Čun Taek, koji se smatraju bliskim predsedniku Junu, imali su dugogodišnje iskustvo u diplomatskom koru Južne Koreje. Kim, iskusni izvršni direktor sa dubokim uvidom u odnose Južne Koreje i Sjedinjenih Država, služio je nekoliko mandata u ambasadi Južne Koreje u Vašingtonu. Kvon, sa iskustvom u diplomatiji i na funkcijama u UN-u, takođe je imao jako međunarodno prisustvo. Jun je obojicu imenovao na čelo NIS-a ubrzo nakon što je preuzeo predsedništvo u maju 2022. Treći smenjeni službenik NIS-a bio je drugi zamenik direktora, Kim Su-jun, koga je predsednik imenovao u junu 2022. Drugi zamenik tradicionalno nadgleda aktivnosti vezane za Severnu Koreju, dok je prvi zamenik odgovoran za globalne operacije, borbu protiv terorizma i kontraobaveštajne poslove.

U Seulu kruže brojne spekulacije o razlozima hitne odluke predsednika da smeni rukovodstvo NIS-a. Kao samosvojni političar kojeg smatraju predstavnikom nove generacije južnokorejskih konzervativaca, Jun je najavio snažnu bezbednosnu i odbrambenu politiku kao odgovor na navodne severnokorejske provokacije. Nedavni medijski izveštaji nagovestili su Junovo nestrpljenje prema birokratskim preprekama unutar NIS-a, posebno u pogledu upravljanja kadrovima.

Prema pisanju južnokorejskih medija, još jedan iskusni diplomata, Hong Jang-Von, preuzeo je mesto prvog zamenika direktora NIS-a, dok je bivši šef sektora za Severnu Koreju, Huang Von-jin, preuzeo dužnost drugog zamenika direktora. Primetno je da direktorsko mesto ostaje upražnjeno, a Hong privremeno ostaje da vodi agenciju dok se novi direktor ne imenuje u narednim nedeljama.

(IntelNews-ZTP, foto: Herald DB)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *