Južna Afrika: Špijunska armija eks-predsednika Zume odgovorna za julske nemire?

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa tvrdi da postoji veza između navodne naoružane špijunske armije bivšeg predsednika Džejkoba Zume i nasilnih nemira koji su prošlog meseca zahvatili pokrajine Kvazulu-Natal i Gauteng. Ramafosa je danas nastavio svedočenje pred državnom komisijom, gde ga je istražitelj Pol Pretorijus ispitivao o sistemskoj korupciji i kriminalu u Agenciji državne bezbednosti (SSA).

Pretorijus kaže da su lista operativaca Zumine špijunske garde i dokazi o njihovom naoružanju bili „pod ključem“ sve do izbijanja nemira. „Bilo bi zaista tužno da su te aktivnosti imale veze sa onim što se dogodilo u julu. Ali to je razumna pretpostavka koju bi trebalo istražiti,“ rekao je Pretorijus.

Ramafosa je odgovorio: „To je predlog i nije nerazuman. I dodao bih da je to deo tekuće istrage jer sve ove stvari moraju da se ispitaju. Radi se o bezbednosti naše zemlje.. Došlo je do propusta i sada moramo da istražimo i saznamo kako se to dogodilo i kako se manifestovalo sve do onoga što se odigralo u julu.“ Pretorijus je dalje kritikovao Ramafosu zbog opisivanja zarobljene države kao serije „propusta“.

„Dešavanja u državnoj bezbednosti od 2007. do danas bi se teško mogli oceniti kao propusti. To je bila konkretna praksa državne uprave i izvršne kontrole. To nisu bile greške.” Ramafosa nije direktno odgovorio, ali je dodao da „ako gledamo široko, to je bilo vreme kada je pokrenuto zauzimanje države, sa čime se sada suočavamo. Sve ove stvari su posledica ili namerne nesposobnosti ili zarobljenosti države.” Ovaj proces je prilika da se uhvatimo ukoštac sa očiglednim malverzacijama, prevarama i korupcijom, dodao je predsednik.

Pitanje koje su bezbednosne informacije bile dostupne uoči nemira, koje je Ramafosa nazvao „neuspelom pobunom“, ostaje bez odgovora. Ramafosa je prošle nedelje smenio ministarku Ajandu Dlodlu, i portfelj državne bezbednosti podveo pod nadležnost predsedništva. Tokom ispitivanja, Pretorijus je rekao da nije teško zaključiti da nešto ozbiljno nije u redu sa SSA.

Pitao je Ramafosu kada je postao svestan te činjenice, na šta predsednik nije konkretno odgovorio, ali je rekao da ga je to motivisalo da uvede SSA u predsedništvo. Dodao je da je uzeo SSA pod svoju kontrolu jer je to „oruđe naše nacije“ koje ne sme služiti frakcijskim interesima. Ramafosa nije isključio mogućnost da SSA u nekom trenutku bude izuzeta iz predsedničke nadležnosti.

(news24-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *