Američki senatori pritiskaju Fejsbuk zbog blokiranja medijskih istraživača

Odluka Fejsbuka da ugasi naloge povezane sa istraživačkim projektom o dezinformacijama, prošle nedelje je izazvala veliko negodovanje medijskih kritičara, a sada se priključio i Kongres. Nekoliko političara je osporilo tadašnju odluku, kritikujući Fejsbuk zbog sabotiranja pokušaja da se algoritmi platforme i metode ciljanih oglasa učine transparentnijim.

Istraživači smatraju da je proučavanje ovih skrivenih sistema ključno za razumevanje toka političkih dezinformacija. Kompanija je kaznila dvoje istraživača sa Njujorškog univerziteta koji rade na Ad Observer-u, softveru koji analizira kako Fejsbuk usmerava oglase na određene korisnike na osnovu njihovih interesovanja i demografije.

Obaveštenje o blokadi naloga Ad Observer-a

U novom pismu, troje Demokratskih senatora traže detaljne odgovore od Fejsbuka. Senatori Ejmi Klobučar, Kris Kuns i Mark Vorner pisali su izvršnom direktoru kompanije Marku Cukerbergu tražeći objašnjenje zašto je kompanija ugasila naloge istraživača i na koji način su prekršili Fejsbukov pravilnik. Senatori su pismo poslali prošlog petka.

„Iako shvatamo da Fejsbuk mora da štiti privatnost korisnika, jednako je važno da platforma dopusti naučnicima i novinarima, poput onih koji su uključeni u projekat Ad Observatory, da sprovedu nezavisno istraživanje koje će omogućiti da kompanija efikasnije suzbija dezinformacije i druge štetne aktivnosti koje se šire na njenim mrežama,” istakli su senatori.

Zakonodavci su dugo pozivali kompaniju da bude transparentnija u pogledu političkog oglašavanja i dezinformacija, posebno nakon 2016. kada je Fejsbuk širio dezinformacije o izborima. Problemi su pogoršani ulogom platforme u širenju izbornih dezinformacija koje su dovele do pobune na Kapitolu, gde su Trampove pristalice pokušale da ponište rezultate izbora.

U objavi na blogu koja brani odluku kompanije, Fejsbuk je naveo propise Savezne trgovinske komisije (FTC) kao jedan od razloga za gašenje spornih naloga. Međutim, FTC je pročitao Fejsbukov blef poslavši pismo Cukerbergu, u kojem se napominje da federalni propisi ni na koji način ne sprečavaju istraživanja od javnog interesa.

„Zaista, FTC podržava napore da se rasvetli mutna poslovna praksa, posebno oko oglašavanja zasnovanog na nadzoru korisnika,“ napisao je Semjuel Levin, v.d. direktora Biroa za zaštitu potrošača.

(TechCrunch-ZTP, foto: Anthony Quintano/Flickr)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *