Jezivo: Napredni AI robot priznaje da želi da uništi ljude (video)

Najnoviji humanoidni robot proizveden u američkoj kompaniji Hanson Robotics uneo je strepnju i zabrinutost među gledaoce širom sveta. Naime, prema rečima izvršnog menadžera kompanije Dr Dejvida Hensona, robot pod imenom „Sofija“ dizajniran je tako da se potpuno integriše u ljudsku zajednicu, naročito porodični život.

Henson eksplicitno tvrdi da će Sofija postati „jednako svesna, kreativna i sposobna kao i bilo koji čovek.” Opaska o pravnoj jednakosti sa ljudima izazvala je posebno burnu polemiku. Možda će neupućenima delovati apsurdno, ali ovo je ozbiljna etička diskusija koja među „roboetičarima“ traje godinama. Nema sumnje da će ovo pitanje tek dobijati na značaju kako roboti budu postajali sve više autonomni, bilo na bojnom polju, u saobraćaju, ili na tržištu rada.

Henson postavlja vremenski okvir od 20 godina za punu integraciju robota u društvo i njihovo „nerazlikovanje od ljudi.“ Ova izjava se poklapa sa prognozom američkog naučnika i pronalazača Reja Kurcvajla o tehnološkom Singularitetu, trenutku kada će inteligencija mašina dostići ili prevazići ljudski nivo, najpre prognoziranom za 2045. godinu ali nedavno pomerenom za 2029.

Bez obzira da li lično verujete u grandiozne namere robotičara i dizajnera veštačke inteligencije, mora se priznati da živimo u vremenu neslućenog progresa u oblasti novih tehnologija, naročito ako znamo koliko su se njihove ranije prognoze pokazale tačnim.

Ono što možda najviše zabrinjava je nervozni smeh na kraju videa, kao reakcija na suštinsko pitanje postavljeno našem budućem androidnom prijatelju i članu porodice… a na koje ona odgovara na sledeči način:

– Ja ću uništiti ljude.

Da li je nekome i dalje smešno i zabavno?

(zavera.rs)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *