Otkriće: Stari Egipćani plovili za Ameriku pre nekoliko hiljada godina?

Iako zvanična nauka podržava teoriju da su uspešne ekspedicije Vikinga otkrile Grenland i Njufaundlend 500 godina pre Kolumba, ideje da su stari Egipćani hiljadama godina ranije organizovali velike prekookeanske plovidbe odbacuju se uprkos brojnim dokazima.

Jedan nemački arheolog je 1992. tokom testiranja egipatskih mumija otkrio tragove hašiša, duvana i kokaina. Poznato je da su biljke duvana i kokaina u doba mumificiranja uspevale samo na teritorijama „Novog Sveta“. Dakle, kako su ovi egzotični narkotici dospeli u stari Egipat, pre nego što je Novi Svet uopšte otkriven? Ovi pronalasci upućuju na zaključak da su antičke civilizacije bile ne samo odlično povezane, već i da su trgovačke rute bile uspostavljene hiljadama godina unazad.

Zato nije teško poverovati da su egipatski hijeroglifi pronađeni u Australiji i da su narodi starovekovne Indije znali za teritoriju današnje Engleske, i to pod nazivom „Ostrvo belih stena“. Pored brojnih kritika na ovu temu, određeni dokazi sugerišu da su istraživači Smitsonijan instituta sa početka 20. veka naišli na egipatske umetnine duboko u američkom Grand Kanjonu. Tada pronađeni misteriozni zapisi su poznati pod imenom Gosford simboli.

Ono po čemu su ovi hijeroglifi posebno interesantni jeste stil kojim su pisani. Prema tvrdnjama lokalnih arheologa koji su imali priliku da detaljno prostudiraju ove simbole, oni su ispisani arhaičnim stilom ranih egipatskih dinastija. Ovo su samo delići mozaika koji snažno sugerišu da su antički Egipćani bili u mogućnosti da preduzimaju transokeanska putovanja, ostavljajući iza sebe seriju tragova za savremene istraživače.

(zavera.rs)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *