Jedinica 8200: Fejsbuk unajmio izraelske obaveštajce da bi špijunirao svoje korisnike

Od Sjedinjenih Država do Australije, gigant društvenih medija izložen je kritikama i tužbama zbog špijuniranja korisnika u cilju osujećivanja konkurencije.

Kompanija Fejsbuk je angažovala izraelsku firmu Onavo da špijunira korisnike sa ciljem uništavanja konkurencije i prikupljanja ličnih podataka. Prema izraelskom listu Haaretz, u skandal su umešani veterani izraelske sajber-obaveštajne grupe, Jedinice 8200, koja je osnovala Onavo 2010. Fejsbuk je kupio Onavo 2013.

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) podnela je tužbu protiv Onava, tvrdeći da je izraelska kompanija pomogla Fejsbuku da osujeti svoje konkurente. FTC je Onavo nazvao „kompanijom za nadzor korisnika“, koju je Fejsbuk koristio za prikupljanje informacija o rivalskim društvenim mrežama, sa ciljem da najjače konkurente potkopa pre nego što postanu previše uticajni.

Apple je 2008. uklonio aplikaciju Onavo Protect iz svoje onlajn prodavnice aplikacija, iako je ona trebalo da obezbedi „sigurnu vezu“ klijentima pri korišćenju Fejsbuka. Apple je otkrio da Onavo krši pravilnike o privatnosti, prikupljajući informacije o korisnicima iPhone-a i o upotrebi aplikacija koje ne pripadaju Fejsbuku.

2018. godine, britanski parlament je otkrio Fejsbukove interne dokumente koji su pokazali da kompanija nadzire korisnike kako bi se bolje nosila sa poslovnim rivalima. Na preko 200 stranica, otkriveni document je sadržao e-mejlove razmenjene između 2012. i 2015., u kojima su zvaničnici Fejsbuka diskutovali kako da sačuvaju Onavovu sposobnost da prikuplja informacije o korisnicima aplikacije bez njihovog znanja.

Haaretz-ov izveštaj takođe je otkrio da su vlasnici Onava izraelski obaveštajni veterani iz Jedinice 8200. Prema Financial Times-u, ova jedinica je „visokotehnološki inkubator za obuku najpametnijih mladih Izraelaca, ali da isključuje manjinske Arape jer retko služe vojsku, koja je za Izraelce obavezna“.

Jedinica 8200 je legendarna špijunska agencija izraelske vojske za koju obaveštajni analitičari tvrde da je jedna od najboljih te vrste na svetu. Ona je pandan američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) i najveća vojna jedinica u izraelskoj armiji. Izveštaj Financial Times-a kaže da regruti ove jedinice „nadziru Palestince koji žive pod izraelskom okupacijom na Zapadnoj obali ili u pomorskoj i vazdušnoj blokadi u pojasu Gaze“.

Prema izraelskim izvorima, pripadnici Jedinice 8200 koristili su „prinudne taktike špijuniranja“ protiv nevinih Palestinaca, kako bi prikupili neugodne seksualne, finansijske i druge informacije. Štaviše, nedavno su se pojavili izveštaji da Australija takođe tuži Fejsbuk zbog upotrebe Onava tokom 2016. i 2017. godine radi špijuniranja korisnika u komercijalne svrhe.

Prema američkom magazinu TechCrunch, predsedavajući Australijske komisije za konkurenciju i zaštitu potrošača (ACCC), Rod Sims, je izjavio: „Kroz Onavo Protect, Fejsbuk je prikupljao i komercijalno iskoristio podatke o aktivnostima hiljada australijskih potrošača, što smatramo kršenjem obećane tajnosti i privatnosti koje su bile ključni deo promocije ove aplikacije.“

(TRTWorld-ZTP, foto: IDF)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *