Avganistan: Deset državljana Kine osumnjičeno za špijuniranje

Avganistanska Nacionalna direkcija za bezbednost (NDS) privela je deset kineskih državljana pod optužbom za špijunažu i organizovanje terorističke ćelije u glavnom gradu Kabulu. Veruje se da su pritvorenici povezani sa kineskom obaveštajnom agencijom MSS (Ministarstvo državne bezbednosti). NDS je pokrenuo akciju 10. decembra tekuće godine.

Predsednik Ašraf Gani ovlastio je prvog potpredsednika Amrulaha Saleha, inače bivšeg šefa obaveštajne službe, da nadgleda istragu. Saleh je održao sastanak sa kineskim izaslanikom u Kabulu Ju Vangom kako bi ga obavestio o detaljima hapšenja.

Prvi potpredsednik je nagovestio da avganistanska vlada razmatra pomilovanje kineskih špijuna ukoliko Peking podnese formalno izvinjenje zbog kršenja međunarodnih normi i poverenja države domaćina. U suprotnom, vlada će nastaviti krivični postupak protiv kineskih pritvorenika.

Ovo je prvi slučaj posle dužeg perioda da su kineski državljani uhvaćeni u špijuniranju u Avganistanu. NDS je 10. decembra prvo uhapsio kineskog obaveštajca Li Jangjanga, koji je bio aktivan u zemlji od jula ove godine. Jangjang je uhapšen u svojoj rezidenciji u Kabulu. NDS je u njegovom prebivalištu pronašao oružje, municiju, eksplozive i ketaminski prah.

Istog dana je uhapšena i Ša Hung na njenoj adresi u Širpuru (Kabul). Tokom akcije pretresa, u stanu su pronađeni eksplozivi i drugi ilegalni materijali. Potom je NDS uhapsila još osam kineskih špijuna. Sve uhapšene osobe delovale su kao kineski špijuni u Avganistanu.

Istraga je otkrila da su Li Jangjang i Ša Hung bili glavni operativci unutar špijunske mreže i da su se sastajali sa komandantima terorističke grupe Hakani (HQN) koju podržavaju talibani.

Veruje se da je pakistanska obaveštajna služba (ISI) delovala kao posrednik između mreže Hakani i kineskih obaveštajaca. Lokalni analitičari tvrde da Kina blisko sarađuje sa pakistanskim ISI-jem i terorističkim grupama koje logistički podržava. Pored saradnje sa HQN, Kina takođe finansira talibane preko Pakistana kako bi suzbila američki uticaj u regionu.

Kineski špijuni su se navodno sastajali sa talibanskim komandantima da bi nadzirali ujgurske aktiviste koji su prebegli u Avganistan i zapadnu Aziju. Avganistanska policija tvrdi da su pritvorenici osnovali lažni Istočni Turkestanski islamski pokret (ETIM) kako bi uhvatili prave operativce ETIM-a u Avganistanu.

ETIM je muslimanska separatistička grupa, navodno aktivna u provinciji Sinđang u kojoj žive kineski muslimani Ujguri. Njenog osnivača Hasana Mahsuma, Ujgura iz regije Kašgar u Sinđangu, pakistanski vojnici ubili su 2003. godine. Lokalne organizacije za ljudska prava tvrde da Kina koristi ETIM kao izgovor za represiju nad Ujgurima i diskreditovanje aktivista koji deluju izvan Kine.

(Opindia-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *