Jaka špijunska mreža kao tajna dugovečnosti somalijskog al-Šababa

Više od polovine svih terorističkih grupa propadne u roku od godinu dana, dok 95 odsto njih nestane u roku od jedne decenije. Ipak, al-Šabab, somalijska teroristička grupa povezana sa Al Kaidom, projektuje moć na Rogu Afrike više od 15 godina, uprkos tome što se suočila sa mnogo jačim protivnicima. Danas, sa operativnim prisustvom u Somaliji i Keniji, grupa broji između 5.000 i 10.000 aktivnih boraca. Ukazujući na njenu dugovečnost, neki istraživači je smatraju najuspešnijom terorističkom grupom 21. veka.

Čime se objašnjava izdržljivost al-Šababa? Prema skorašnjem članku istraživača Zakarije Ahmeda Nor Kejrea, tajna leži u sofisticiranom obaveštajnom krilu grupe, Amnijatu. Nor Kejreov članak pod naslovom „Evolucija džihadističke obaveštajne strukture al-Šababa“ nedavno je objavljen u uticajnom časopisu Intelligence and National Security. Autor tvrdi da su se istraživači fokusirali na operativne, logističke i finansijske mogućnosti al-Šababa, zanemarivši njegovo moćno obaveštajno krilo. Ovo poslednje, tvrdi Nor Kejre, godinama je prioritet al-Šababa, a danas je efikasnije od obaveštajne agencije somalijske vlade (NISA). On citira jednog somalijskog insajdera koji tvrdi da „bez Amnijata, al-Šabab ne bi postojao“.

Na osnovu intervjua sa petnaest bivših viših članova Amnijata i Džabhe (vojno krilo al-Šababa), kao i sa nekoliko bivših službenika NISA-e, članak pruža izuzetno detaljan uvid u Amnijatovu komandnu strukturu i modus operandi. On definiše mesto špijunske jedinice unutar al-Šababove „dobro postavljene organizacione strukture“ i naglašava njen „centralizovano-decentralizovani sistem ćelija“, koji se sastoji od svega nekoliko stotina stalno zaposlenih operativaca. Ovi ljudi su zaduženi za unutrašnju bezbednost, prikupljanje i analizu informacija, tajne akcije, kao i špijunažu i kontraobaveštajne poslove (pre svega „otkrivanje i neutralisanje vladinih špijuna“), kaže Nor Kejre.

Autor daje detaljne prikaze dve glavne Amnijatove delatnosti: tajnih akcija (ciljanih atentata na somalijske političare i vojne zvaničnike) i kontraobaveštajnog rada. Potonje se najviše zasniva na ljudskom obaveštajnom delovanju, i istovremeno je defanzivno i ofanzivno. Ukupna slika otkriva do koje mere je grupa uspela da prodre u ešalone somalijske savezne vlade. Veran svojoj tajnoj misiji, Amnijat „deluje uglavnom nezavisno (unutar al-Šababa), sa sopstvenom upravom, logistikom i finansijama“. Operativno ostaje pod direktnom kontrolom svog komandanta, Abdulkadira Mohameda Ibrahima, koji odgovara emiru al-Šababa, Ahmadu Umaru.

Nor Kejreov članak daje važan doprinos malo istraživanoj temi, naime kako nasilni nedržavni akteri koriste obaveštajne i kontraobaveštajne podatke za svoje operacije i misije. Svi koji su zainteresovani za ovu temu mogu takođe da konsultuju knjigu Blejka Moblija Terorizam i kontraobaveštajne službe: Kako terorističke grupe izmiču otkrivanju (Columbia University Press, 2012).

(IntelNews-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *