Izveštaj holandskih službi: Rusija tajno mapira vitalnu infrastrukturu radi sabotaže

Ruske obaveštajne službe „tajno mapiraju” energetsku infrastrukturu Severnog mora, pripremajući se za akte ometanja i sabotaže, navodi se u novom izveštaju holandske vlade. Dokument od 32 stranice objavljen je ove nedelje, uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Autori su dve glavne obaveštajne agencije Holandije, Opšta obaveštajna i bezbednosna služba (AIVD, na slici) i Vojnoobaveštajna i bezbednosna služba (MIVD).

U izveštaju se navodi da su ruski špijunski brodovi, dronovi, sateliti i agenti uključeni u projekat bez presedana kako bi iscrtali energetsku i drugu „vitalnu morsku infrastrukturu“ Severnog mora. Svrha ovog projekta je detaljno razumevanje energetske i druge ključne infrastrukture u Severnom moru. Termin Severno more odnosi se na pomorski region između Francuske, Belgije, Holandije, Nemačke, Danske, Norveške i Britanije. U njemu se nalazi vitalna energetska infrastruktura, uključujući naftu, prirodni gas i elektrane na vetar i talase koje energijom snabdevaju veći deo severne Evrope.

Prema izveštaju, ruske obaveštajne i špijunske aktivnosti u Severnom moru „ukazuju na pripremu za akte ometanja i sabotaže”. Čini se da su ove aktivnosti usmerene na energetske sisteme, ali i na drugu vitalnu infrastrukturu, kao što su podmorski energetski i komunikacioni kablovi, pa čak i objekti za pitku vodu. Shodno tome, fizičke pretnje prema bilo kojem i svim ovim objektima treba posmatrati kao ostvarive, upozorava se u izveštaju.

U subotu je holandska vlada saopštila da će proterati određeni broj (navodno, najmanje deset) ruskih diplomata. Takođe je optužila Moskvu da neprekidno pokušava da svoje diplomatske objekte u Holandiji popuni tajnim obaveštajnim oficirima. Istog dana, holandska vlada je saopštila da će zatvoriti svoj konzulat u drugom po veličini ruskom gradu, Sankt Peterburgu, i naložila Rusiji da zatvori svoju trgovinsku misiju u lučkom gradu Amsterdamu.

(IntelNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *