Eskadron E – tajno odeljenje SAS-a čije postojanje britanska vlada ne priznaje

Britanski obaveštajci se godinama ograđuju od lika i dela Džejmsa Bonda, tvrdeći da njihov posao nije ni nalik avanturama filmskog heroja, te da nemaju „dozvolu za ubijanje”. I zaista, operativci poput fiktivnog agenta 007 ne rade u spoljnoj obaveštajnoj službi (MI6), već su deo SAS-a, specijalne vojne jedinice.

Postojanje tajne jedinice, Eskadrona E, nehotice je potvrđeno ove nedelje kada je nespretni vojni oficir izneo lične detalje o 70-ak pripadnika specijalnih snaga. Na listi od 1.200 imena vojnika, njihovih rodova i jedinica, na jednom mestu se navodi „22 SAS E SQN“. To je prvi pisani dokaz o postojanju jedinice. Eskadron E je peti i najnoviji odeljak SAS-a, jedne od najpoznatijih specijalnih jedinica na svetu.

Njegove aktivnosti su toliko tajne da se drže odvojeno od ostala četiri eskadrona (A, B, D i G) u njihovom štabu u engleskom gradu Herefordu. Glavni zadatak Eskadrona E je da sarađuje sa MI6 u kritičnim misijama širom sveta. Jedinica dejstvuje u malim zasebnim timovima i ima na raspolaganju čitav arsenal specijalne opreme. Jedinica se prvobitno zvala Revolucionarno ratno krilo (RWW), ali je agentima MI6 bila poznata kao Inkrement.

Legenda SAS-a Endi MekNab proveo je tri godine u jedinici (1991-1993) nakon ture u ​​prvom Zalivskom ratu, o čemu je pisao u svojoj knjizi Bravo Two Zero. On navodi da je ta jedinica „najbliža onome što radi Džejms Bond“. Ali skoro 30 godina nakon službovanja, MekNab kaže da su njegove aktivnosti još uvek suviše poverljive da bi se mogle otkriti. Kako je rekao za The Sun: „Misije su bile takve da ste morali da se snađete na koktelu u ambasadi ili u javnoj kući u Istanbulu.“

Prvobitno je Inkrement brojao svega šest do osam muškaraca koji su gotovo uvek bili narednici iz redova SAS-a. Još jedan bivši pripadnik, koji je tražio da ostane anoniman, dodaje: „Ulazili smo i izlazili iz zemalja sa različitim pasošima. Uvek u civilnoj odeći. Bilo je užurbano.” Pripadnici jedinice su poznati po tome što ne izgledaju kao vojnici. Mnogi govore strane jezike i mogu da prođu kao strani državljani. Iako su neki agenti MI6 obučeni za rukovanje vatrenim oružjem, to nikada nije na nivou njihovih kolega iz Eskadrona E.

Bivši vojnik je nastavio: „MI6 i MI5 se uvek distanciraju od Džejmsa Bonda, tvrdeći da nisu takvi. To je tačno, špijuni nisu poput Džejmsa Bonda, oni su štreberi. Da im date pištolj, ne bi znali šta da rade s njim. „Eskadron E rešava taj problem, ali i mnogo više od toga.“ Lokacije na kojima moraju da rade često zahtevaju lažni civilni identitet i nenošenje oružja. Ali baš kao i Bond, svi operativci su obučeni za direktnu fizičku borbu.

Pripadnici Eskadrona E regrutuju se iz tri prvorazredne specijalne jedinice: SAS-a, SBS-a i Specijalnog izviđačkog puka (SRR). SBS ima specijalne ronioce i mini podmornice koje se koriste za tajno iskrcavanje timova na stranim obalama. SRR, čiji su vojnici specijalizovani za civilne izviđačke operacije širom sveta, angažuje veliki broj žena. Jedinica je nastala od Obaveštajne grupe 14, takođe poznate kao Det, koja je delovala u Severnoj Irskoj u jeku Nevolja. Prema jednom izvoru, „žene su često najbolje u ovoj vrsti posla. Gde god se pojavi grupa muškaraca, to uvek izgleda sumnjivo. Nismo videli ženskog Bonda na filmu, ali u stvarnom životu ima ih mnogo.“

Pripadnici Inkrementa bili su među prvim britanskim vojnicima u Avganistanu, uoči američke invazije 2001. godine. Pratili su agenta MI6 koji je uspostavio kontakt sa protivnicima Talibana duboko u planinama Hindukuša. Takođe su bili umešani u ustanak u Libiji 2011., kada je razvlašćen Moamer Gadafi. U jednoj od retkih operacija o kojoj su mediji izvestili, tim od šest operativaca Eskadrona E spustio se u libijsku pustinju sa svojim kolegama iz MI6. Krenuli su iz privremene britanske baze na Malti i preleteli Sredozemlje helikopterom tipa Chinook, opremljenim rezervoarom velikog dometa i tehnikom za ometanje radara.

Međutim, susret sa lokalcima nije tekao po planu: prevarili su ih ljudi koje je „fikser” doveo na sastanak. Operativci su bili civilno odeveni i teško naoružani, ali su odlučili da ne otvaraju vatru iz straha da će uplašiti pobunjenike koje je MI6 pokušavao da regrutuje. Zarobljeni su i zatvoreni u pobunjeničkom gradu Bengaziju, sve dok ih britanski ambasador nije oslobodio. Bivši vojnik Eskadrona E kaže da je jedinica intenzivno delovala uoči invazije na Irak 2003. godine.

Među brojnim glasinama o Inkrementu je i serija planiranih atentata. Naime, bivši oficir MI6 Ričard Tomlinson tvrdio je da je smrt princeze Dajane u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. bila „jezivo slična“ zaveri MI6 za ubistvo tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Tokom istrage Dajanine pogibije, Tomlinson je rekao da je plan MI6 podrazumevao upotrebu stroboskopa radi zaslepljivanja Miloševićevog vozača. Ričard Dirlav, bivši šef MI6, negirao je bilo kakvu umešanost u Dajaninu smrt. Međutim, priznao je da su postojali planovi za likvidaciju „balkanske mete“, ali je naglasio da se od planova brzo odustalo.

(TheSun-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *