Izraelski i italijanski obaveštajci nastradali u prevrtanju broda na jezeru Mađore

Jedan izraelski i dva italijanska obaveštajna službenika su među žrtvama nesreće u severnoj Italiji. Lokalni izveštaji pokazuju da se incident dogodio prošle nedelje uveče, kada se turistički brod po imenu Gudurija prevrnuo i brzo potonuo u italijanskim teritorijalnim vodama. Brod je plovio u blizini italijanske obale jezera Mađore, popularne destinacije koja se nalazi na južnoj strani Alpa između Italije i Švajcarske.

Saopšteno je da su skoro svi od dvadesetak putnika broda Gudurija bili aktuelni ili bivši pripadnici italijanskih i izraelskih obaveštajnih službi. Veruje se da su ove osobe profesionalno sarađivale kao obaveštajci i da su se okupile na „neformalnom sastanku kako bi proslavile rođendan jednog iz grupe,“ navodi se u saopštenju italijanske vlade.

Valja napomenuti da su neke italijanske novinske kuće izrazile sumnju u pogledu prirode skupa. U članku u italijanskom dnevniku Corriere della Sera sugeriše se da je „skup bio radni sastanak obaveštajnih agenata“. Drugi italijanski dnevnik, La Stampa, navodi da je skup bio „prilika za razmenu informacija između agenata dve zemlje“. Ove tvrdnje nisu potvrdile ni italijanska ni izraelska vlada.

Italijanske vlasti tvrde da se u nesreći nema naznaka kriminalnog dela. Umesto toga, veruje se da su loše vremenske prilike, verovatno u kombinaciji sa prenatrpanošću broda Gudurija, doprinele incidentu. Ministarstvo spoljnih poslova Izraela objavilo je u nedelju kratku izjavu u kojoj se potvrđuje smrt penzionisanog pripadnika izraelskih obaveštajnih službi, bez identifikacije žrtve po imenu ili profesionalnom zvanju. Međutim, lokalni mediji navode da je pokojnik identifikovan kao Šimoni Erez (50), nedavno penziosan u Mosadu, izraelskoj spoljnoj obaveštajnoj agenciji.

Italijanske žrtve nesreće identifikovane su kao Klaudio Alonci (62) i Ticijana Barnobi (53), oboje obaveštajni radnici. Pored toga, među žrtvama je bila i ruska državljanka po imenu Ana Božkova (50), navodno supruga kapetana Gudurije. Nakon prevrtanja broda, izraelske diplomate su organizovale hitnu evakuaciju deset aktivnih izraelskih obaveštajnih službenika iz Italije. Oni su brzo povučeni iz regionalnih bolnica i vojnim letom prevezeni natrag u Izrael.

(IntelNews-ZTP, foto: Mattia Ozbot/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *