Ruski zvaničnici: Otkrivena američka operacija praćenja Epl telefona

Ruski zvaničnici su rekli da su otkrili sofisticirani pokušaj špijunaže vlade Sjedinjenih Država, koji je ciljao pametne telefone hiljada korisnika Epla koji žive u Rusiji, uključujući strane diplomate. Prema ruskim izvorima, operaciju je izvela Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), američka obaveštajna služba specijalizovana za prikupljanje stranih signalnih podataka i obezbeđenje informacionih i komunikacionih sistema vlade SAD-a.

Vest je potekla od Federalne službe bezbednosti (FSB), primarne ruske antiterorističke i kontraobaveštajne agencije. FSB je u četvrtak saopštio da su njeni službenici uz pomoć Federalne zaštitne službe (FSO) otkrili „obaveštajnu akciju američkih specijalnih službi“. FSO je zadužen za upravljanje federalnim sistemima za hitne komunikacije i za ličnu bezbednost visokih državnih zvaničnika.

Prema FSB-u, „nekoliko hiljada Epl telefona“ bilo je meta navodne operacije NSA, uključujući uređaje koji pripadaju „domaćim ruskim pretplatnicima“, kao i uređaje koji pripadaju stranim diplomatama stacioniranim u Rusiji. Među njima su navodno diplomate Izraela, Sirije i Kine, navodi FSB. Ruska služba je takođe ustvrdila da su na meti bili telefoni stranih diplomata sa sedištem u Rusiji iz država članica NATO-a, kao i diplomate iz bivših sovjetskih država.

U istom saopštenju za medije, FSB je optužio NSA i Epl da rade u međusobno „bliskoj saradnji”, što je tvrdnja koju ruska vlada iznosi već nekoliko godina. U naknadnom saopštenju za medije, rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Sjedinjene Države da su uključene u „skriveno prikupljanje podataka“ i ocenilo Epl Ajfone kao „apsolutno provaljene“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je Ruse da izbegavaju korišćenje Epl proizvoda i požalio se na izveštaj da svaki treći službenik ruske vlade nastavlja da koristi Epl proizvode za ličnu upotrebu. Na pitanje novinara da li ruska vlada planira da državnim službenicima zabrani upotrebu Epl proizvoda, Peskov je odgovorio da Kremlj „nema moć čak ni da to preporuči“, osim onim državnim službenicima koji imaju pristup poverljivim informacijama.

(IntelNews-ZTP, foto: Yuri Kochetkov/EPA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *