Izraelska IT firma prodavala Saudijcima softver za hakovanje ajfona

Kompanija Quadream, predvođena bivšim izraelskim vojnoobaveštajnim oficirom, već godinama prodaje svoje usluge Saudijskoj Arabiji, izvestio je izraelski portal Haaretz. U izveštaju se navodi da kompanija koristi paravansku firmu sa Kipra kako bi prodavala svoj špijunski softver Reign.

Softver izvlači podatke sa iPhone-a, daljinski upravlja kamerom, te prisluškuje i prati kretanje korisnika bez njihovog znanja. Tako osetljiva tehnologija navodno se može izvoziti samo pod nadzorom izraelskih vojnih stručnjaka.

Pozivajući se na izvore, list izveštava da su među kupcima zemlje koje međunarodna zajednica smatra represivnim, uključujući Saudijsku Arabiju. Quadream sarađuje sa Rijadom od 2019. godine. Haaretz navodi da špijunski softver Reign može direktno da inficira iPhone, dakle nije potrebno da vlasnik telefona klikne na link sa malverom. Štaviše, softver se može daljinski deaktivirati, za razliku od sličnih alata koje nude konkurentske firme.

U decembra 2018., Vašington Post je izvestio da je Tel Aviv direktno umešan u prodaju sofisticiranog špijunskog softvera Saudijskoj Arabiji, pomažući kraljevstvu da uništi disidente. List je precizirao da je izraelsko ministarstvo odbrane ovlastilo firmu NSO Group da Saudijcima proda Pegasus, kompleksni softver koji služi za hakovanje i špijunažu. U izveštaju se navodi da je prodaja izvršena preko podružnice NSO-a u Luksemburgu.

Firma, zvanično poznata kao Q Cyber Technologies, ​​omogućila je Rijadu da targetira pojedince i organizacije u šest bliskoistočnih zemalja. Saudijska Arabija je poslednjih godina produbila svoje tajne veze sa Izraelom. Princ Muhamed bin Salman jasno je rekao da Izraelce vidi kao saveznike u suprotstavljanju Iranu.

Član kabineta bivšeg izraelskog premijera Netanjahua i partije Likud prošlog novembra je potvrdio navode da je premijer doleteo u Saudijsku Arabiju na tajni sastanak sa bin Salmanom i tadašnjim državnim sekretarom SAD-a Majkom Pompeom. Izraelski javni radio Kan i vojni radio izvestili su da je sastanku prisustvovao i bivši šef Mosada Josi Koen.

Palestinski pokret otpora Hamas označio je sastanak kao „uvredu“ za interese Palestinaca. Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri opisao je sastanak izraelskog premijera, koji je navodno održan u saudijskom Neomu na obali Crvenog mora, kao „opasan“.

(albawaba-ZTP, foto: Flickr)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *