Izlivanje nafte kod Mauricijusa: Japanski tanker se prepolovio (video)

Japanski tanker iz kojeg je iscurilo stotine tona goriva uz obalu Mauricijusa, raspao se na dva dela, kažu vlasti ove ostrvske države.

Brod MV Vakašio je 25. jula naleteo na koralni greben noseći 4.000 tona goriva, što je izazvalo vanrednu ekološku situaciju. Većina goriva već je ispumpana, rekli su zvaničnici, ali u subotu se stanje broda pogoršalo.

Mauricijus je dom svetski poznatih koralnih grebena i turistički je veoma atraktivan.

„Oko 16.30 časova primećeno je odvajanje prednjeg dela broda“, rekao je lokalni krizni odbor u izjavi datoj u subotu. Veruje se da je oko 90 tona goriva još uvek bilo u tanku kada se brod prepolovio.

Zvaničnici kažu da su pojačali filtere u blizini plovila kako bi se apsorbovale dodatne količine nafte koja je iscurila. Takođe, brodovi obalske straže nadgledaju rizičnu lokaciju.

Mauricijus će tražiti nadoknadu za pričinjenu štetu od „vlasnika i osiguravajuće kompanije“. Japanska kompanija Nagašiki transport potvrdila je da će odgovoriti na zahteve za naknadu štete.

Premijer Mauricijusa Pravind Jugnaut je izjavio da je poslednjih dana ispumpano više od 3.000 tona nafte iz brodskih rezervoara. Uklonjeno gorivo helikopterom je prebačeno na obalu i na drugi brod u vlasništvu iste japanske firme.

(BBC-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *