Huawei isključen iz razvoja britanske 5G mreže

Britanska vlada je 14. jula odlučila da isključi kinesku kompaniju Huawei iz projekta stvaranja nacionalne 5G telekomunikacijske mreže.

Prema novim propisima, nabavka 5G opreme od kineske kompanije biće u potpunosti zabranjena od 31. decembra 2020. godine, a sve komponente koje su kupljene tokom prethodnog perioda biće likvidirane do kraja 2027. godine.

Odluka je doneta na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao premijer Boris Džonson, a na osnovu preporuka Nacionalnog centra za digitalnu bezbednost. Zvanično opravdanje za ovakvu rezoluciju bile su nove sankcije koje su kineskoj kompaniji nametnule SAD, a koje joj time uskraćuju pristup ključnim tehnologijama i onemogućavaju sigurnost mreže.

Bezbednosna pitanja svakako su u prvom planu, ali presudni su pritisci Sjedinjenih Država, najvažnijeg saveznika Britanije. Na odluku Londona takođe je uticala primena zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, kojim se krše preuzete obaveze Kine u sporazumu s Velikom Britanijom. Novi propisi dovešće praktično do demontaže demokratske opozicije u Hong Kongu, što izaziva dodatni oprez oko saradnje sa kompanijom Huawei.

Rešenja usvojena sredinom jula predstavljaju značajnu promenu u odnosu na prvobitnu odluku britanskih vlasti iz januara ove godine. Tadašnje mere onemogućile su Huawei da opremi bazu digitalne infrastrukture, te da učešće u manje osetljivim delovima mreže bude ograničeno na 35%. Kompromisno rešenje je naišlo na jasne kritike administracije Donalda Trampa, koja je zapretila ograničavanjem obaveštajne saradnje ukoliko Huawei dobije pristup 5G tržištu u V. Britaniji

Menadžment kompanije i kineske vlasti godinama su se trudile da izgrade snažnu poziciju na britanskom tržištu, uz mogućnost vršenje pritiska kroz investicije. Kao odgovor na pitanja bezbednosti, Huawei je 2010. godine u gradu Banburiju osnovao Centar za procenu digitalne bezbednosti, gde su britanski zvaničnici mogli da testiraju kinesku opremu i ustanove moguće pretnje. U junu 2020. godine lokalne vlasti su odobrile plan za izgradnju istraživačko-razvojnog centra u Kembridžu, uz planirani trošak od milijardu funti.

Prema dostupnim podacima, Velika Britanija je između 2000. i 2019. ostala najvažniji primalac direktnih kineskih investicija u Evropi, dostigavši 50,3 milijarde evra. Vrlo je verovatno da će kineske vlasti uzvratiti formalnim ili neformalnim sankcijama u određenim segmentima ekonomskih odnosa. Postupci Velike Britanije predstavljaju značajan presedan jer mogu da otvore put sličnim rešenjima u državama EU. Peking će pokušati da stavi do znanja da takve odluke uključuju velike političke i ekonomske posledice.

(WarsawInstitute-ZTP, foto: UK Parliament/Jessica Taylor)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *