Izborna kriza u Peruu: Bivši šef bezbednosti iz zatvora planirao lažiranje glasova?

Nekada poznat kao peruanski Raspućin, obaveštajac je radio za jedan od najkorumpiranijih i najbrutalnijih režima u istoriji zemlje. Vladimiro Montesinos je ispleo mrežu političke špijunaže oslanjajući se na državnu kasu; kontrolisao je vojni vrh, sudove i medije, sve dok ga nije srušio jedan od njegovih vlastitih video snimaka, na kojem se videlo kako podmićuje političare.

Omražen kao siva eminencija bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija, Montesinos je ponovo aktuelan; ovaj put je optužen da je pomagao Fudžimorijevoj ćerki, Keiko Fudžimori, čije su tvrdnje o izbornoj prevari gurnule Peru u nesagledivu političku krizu. Nakon što su prebrojani svi listići sa izbora održanih 6. juna, levičarski kandidat Pedro Kastiljo je pobedio sa tankom prednošću od oko 44.000 glasova.

Međutim, potpomognuta pristrasnim medijima i serijom lažnih vesti, Fudžimori je  zatražila ponovno brojanje ili brisanje desetina hiljada glasova, naročito u ruralnim oblastima, gde je Kastiljo imao ogromnu podršku. Montesinos služi više kazni za kršenje ljudskih prava, korupciju i trgovinu oružjem i drogom u vojnom zatvoru, ali je nekako uspeo da preko fiksne linije uputi 17 poziva Pedru Rehasu, penzionisanom vojnom oficiru koji je potom objavio snimke razgovora.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je bezbednosni propust u mornaričkom zatvoru, nakon čega su tri čuvara i jedan oficir smenjeni sa dužnosti. U jednom od razgovora, nekoliko dana nakon izbora, čuje se Montesinos kako predlaže podmićivanje troje od četvoro članova izborne komsije ne bi li Fudžimoro dobila prednost pri prebrojavanju glasova. „Da smo obavili posao onako kako smo planirali, ne bismo bili u ovom us*anom problemu,“ požalio se Montesinos (76) u jednom od snimljenih razgovora.

Pedro Kastiljo (foto: EPA)

Snimci predstavljaju preokret u burnom postizbornom obračunu, ali i tragičan podsetnik na noviju istoriju zemlje. Džo-Meri Bert, viša saradnica u vašingtonskoj kancelariji za Latinsku Ameriku, kaže da „Keiko Fudžimori već dugo pokušava da udalji sebe i svog oca od Montesinosa.“ „Ne znamo da li je prihvatila njegov savet ili ne“, dodaje Bert, inače posmatrač na suđenju Albertu Fudžimoriju, kome je 2009. dosuđena 25-godišnja kazna zatvora.

Bert kaže da Keiko Fudžimori predstavlja nastavak političkog projekta svog oca, čiji je Montesinos bio sastavni deo. „Njihova veza je išla ruku pod ruku. Jedno ne može bez drugog.“ Fudžimori je nazvala Montesinosove snimke pokušajem skretanja pažnje javnosti sa izbornog procesa, ali postoje naznake da su njene pristalice počele da se distanciraju. „Dosta je bilo,“ poručuje kolumna u listu El Comercio koji je ranije podržavao Fudžimorijevu.

„Sada je jasno da se isprva legitimna upotreba pravnih resursa pretvorila u osporavanje nekih glasova kao takvih, te u opstrukciju demoktratske procedure,“ navodi se u kolumni. Kastiljova partija Peru Libre negirala je navode o prevarama, američki Stejt department je peruanske izbore opisao kao „uzor demokratije“, dok je EU izbore nazvala „slobodnim i demokratskim“.

Pojava Montesinosovih snimaka označila je kraj burne nedelje tokom koje je jedan od četvoro članova izborne komisije podneo ostavku zbog sukoba sa ostalim članovima oko poništavanja glasova. U subotu ga je zamenio drugi sudija, ali obojici preti istraga zbog navodne korupcije. Izborna komisija ima rok do 28. jula, dana nezavisnosti Perua, da proglasi pobednika; u suprotnom, ustav nalaže raspisivanje novih izbora.

U međuvremenu, tužioci su sastavili optužnicu protiv bivših generala i admirala, među njima i bivšeg vojnog diktatora Franciska Moralesa Bermudeza, zbog otvorenih pisama u kojima su pozvali oružane snage da odbace Kastiljovu izbornu pobedu. „Reč je puzajućoj zaveri koja treba da spreči Kastiljov predsednički mandat“, naglasila je Bert.

(TheGuardian-ZTP, foto: La República)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *