Italija proterala ruske diplomate nakon špijunske afere

Italija je u sredu proterala dvojicu ruskih službenika nakon što je policija uhvatila kapetana italijanske mornarice kako Rusima prodaje tajne dokumente. Kapetan italijanske fregate uhapšen je u utorak uveče u Rimu nakon „tajnog sastanka“ sa ruskim vojnim oficirom, navodi se u policijskom saopštenju.

Prema izveštajima medija, dvojica muškaraca srela su se na parkingu. Specijalna policijska jedinica zaustavila je obojicu, ali je uhapsila samo mornaričkog oficira, optužujući ga za predaju „poverljivih dokumenata“ u zamenu za novac. Službenik ruske ambasade je izbegao pritvor zahvaljujući diplomatskom imunitetu, saopštila je policija.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo uložio je formalni protest ruskom ambasadoru Sergeju Razovu u sredu ujutru. Diplomata je obavešten o „momentalnom proterivanju dvojice ruskih zvaničnika umešanih u ovu vrlo ozbiljnu aferu“, rekao je Di Majo. Eleonora Tafuro iz istraživačkog centra ISPI u Milanu, kaže da su takvi incidenti u Italiji vrlo retki. „Ovo je vrlo ozbiljno, i zaista nas vraća u period hladnog rata,“ rekla je za AFP.

Agencija ANSA, pozivajući se na istražne izvore, identifikovala je mornaričkog oficira kao Valtera Biota i navela da je radio u jedinici za vojnu analitiku pri kancelariji načelnika generalštaba. Ta jedinica je obrađivala „sve poverljive i tajne dokumente“, uključujući i dosijee NATO-a, izveštava list Corriere della Sera. Takođe se navodi da je Biot dobio 5.000 evra u kešu od svoje ruske veze.

Zvaničnik NATO-a je sva pitanja preusmerio italijanskim vlastima, rekavši: „Ne komentarišemo obaveštajne incidente“. Kapetan mornarice je slikao tajne dokumente na ekranu svog računara i prebacivao ih na USB drajv koji je policija zaplenila, navodi novinska agencija AGI. U Londonu je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab izrazio „solidarnost“ sa Italijom i osudio „štetnu i destabilizujuću aktivnost Rusije koja je ugrozila našeg NATO saveznika“.

Policija tvrdi da je osumnjičeni otkriven nakon duge istrage koju je vodila italijanska unutrašnja obavještajna služba AISI, uz podršku načelnika generalštaba. Moskva je trenutno upletena u niz sporova sa Zapadom, prevashodno zbog kažnjavanja opozicionara Alekseja Navaljnog, što je izazvalo sankcije EU protiv visokih ruskih zvaničnika. Iako članica Evropske unije i NATO-a, Italija je u najtoplijim odnosima sa Rusijom. Bivši premijer Silvio Berluskoni je lični prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će „pozitivna priroda rusko-italijanskih odnosa biti sačuvana“. Ruska ambasada u Rimu potvrdila je da je policija u utorak zaustavila radnika kancelarije njenog vojnog atašea, ali je rekla da je „neprimereno dalje komentarisati“. U kasnijoj izjavi, ambasada je izrazila „žaljenje“ zbog proterivanja dvojice saradnika vojnog atašea, ali nije pominjala moguće odmazde.

Tafuro smatra da će Moskva smiriti situaciju jer očekuje da EU odobri upotrebu ruske vakcine Sputnjik V. „Rusija snažno gura ovu agendu, a Italija često zastupa ruske interese,“ tako da bi narušavanje odnosa s Rimom „moglo biti kontraproduktivno“, rekla je analitičarka. Bugarska, članica EU i NATO-a poput Italije, proterala je prošle nedelje dvojicu ruskih diplomata nakon hapšenja šest osoba, uključujući i službenike ministarstva odbrane, zbog sumnji da su špijunirali za Rusiju.

Prošle nedelje je Kremlj izdao saopštenje u kojem se Putin požalio na „pogoršanje odnosa Rusije i EU“, za šta je okrivio „nekonstruktivnu i često agresivnu politiku naših partnera“. Tokom marta su odnosi Moskve i Vašingtona dodatno zaoštreni nakon što je američki predsednik Džo Bajden nazvao ruskog predsednika „ubicom“.

(AFP-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *