Italija: Osoblje ruske ambasade umešano u sumnjive novčane transakcije

Italijanske vlasti istražuju niz sumnjivih slučajeva podizanja gotovine sa računa koji pripadaju ruskoj ambasadi u Rimu, navodi se u izveštajima lokalne štampe. Rimski dnevnik La Repubblica je 14. novembra izvestio da je Finansijska obaveštajna jedinica (UIF) Banke Italije pokrenula istragu kako bi otkrila ko je tačno podizao gotovinu i kome je novac mogao da ode.

Prema pisanju italijanskog lista, rusko diplomatsko osoblje podiglo je skoro 4 miliona evra gotovog novca sa dva računa ruske ambasade u Rimu. Zaposleni u ruskoj ambasadi su navodno povukli 4 miliona evra u više od dvadeset zasebnih transakcija, ponekad u tranšama od 100.000 evra odjednom. Povlačenje novca je privuklo pažnju UIF-a, koji sada navodno istražuje sumnjive transakcije.

La Repubblica je prenela da istražitelji UIF-a svoju istragu baziraju na nekoliko pretpostavki. Govori se o mogućnosti da je podizanjem gotovine trebalo zaobići sve strožije finansijske sankcije koje je Evropska unija uvela Moskvi. Najveći deo ovih sankcija uveden je u februaru 2022, ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Naime, radnici ruske ambasade su počeli da podižu sredstva već nekoliko dana nakon što su oružane snage Rusije ušle u teritoriju Ukrajine.

Podudaranje vojne invazije sa podizanjem gotovine navela je italijanske vlasti da se pozabave još jednom hipotezom, a to je da je osoblje ambasade u Rimu koristilo novac za plaćanje ruskih obaveštajnih radnika koji deluju bez diplomatskog pokrića u Italiji i drugde u Evropi. Treća hipoteza je da rusko obaveštajno osoblje koristi novac za podupiranje informativnih operacija koje ciljaju evropsku javnost. Prema pisanju La Repubblica, gotovina je možda korišćena za „plaćanje influensera da zastupaju interese Kremlja u Italiji, šireći uticaj na javno mnjenje“.

(IntelNews-ZTP, foto: CEPA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *