Građevinski robot može samostalno da izgradi masivne suve zidove (video)

Autonomni robot sa velikom hvataljkom može da transformiše gomilu kamenih gromada u ogromne kamene zidove bez maltera, tako što sam nauči kako da svaki kamen nepravilnog oblika postavi kao sledeći građevinski blok. Robotski bager je izgradio kameni zid visok 6 i dugačak 65 metara u javnom parku na periferiji Ciriha u Švajcarskoj. Takođe je koristio veliku lopatu da samostalno preuredi parkovski teren u terase.

„Ovo je prvi primer upotrebe takvog robotskog bagera za izgradnju trajnih suvih zidova velikih razmera,“ kaže Rajan Luk Džons sa ciriškog univerziteta ETH. Džons i njegove kolege opremili su robota lidarom, tj laserskim radarom za merenje udaljenosti, kako bi mašina mogla da napravi sopstvenu 3D mapu gradilišta. Takođe su obučili nekoliko modela veštačke inteligencije da pomognu robotu da shvati najbolji način za uzimanje i postavljanje kamenja. Čim robot utvrdi lokaciju svakog velikog kamena na osnovu digitalne mape, on uzima gromadu, digitalno je skenira i određuje njenu težinu kako bi je najbolje uklopio u suvi zid.

Nakon skeniranja, robot može da postavi jedan kameni blok na svakih 12 minuta. To je i dalje 10 odsto sporije od iskusnih bagerista, koji postave jedan kamen prosečnom brzinom od 11 minuta. Ali ručna gradnja zahteva dodatne radnike za postavljanje vizuelnih markera kao što su boja i kanap kao vodiče za bageristu. Izgradnja zidova bez maltera takođe zahteva da radnici lopatama ili rukama dodaju potporno kamenje, šljunak i zemlju. Poređenja radi, digitalno mapiranje i analize zasnovane na veštačkoj inteligenciji omogućavaju robotu da gotovo savršeno postavlja kamenje, sa srednjom pozicionom greškom od samo 10cm, mada je njegova stopa efikanosti od 82 odsto u hvatanju kamenja ponekad iziskivala naknadne pokušaje.

Robotu je ipak bio potreban ljudski nadzornik, kao i vozač koji ga je pomerao po aktivnom gradilištu iz bezbednosnih razloga dok je radio u blizini drugih radnika i mašina. Ali istraživači imaju za cilj da otkriju kako robot može da radi potpuno autonomno i bezbedno, uporedo sa drugima.

(NewScientist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *