Italija: Ekstremna suša otkrila bombu iz Drugog svetskog rata na dnu reke Po (video)

Ribari su otkrili bombu američke proizvodnje 25. jula u blizini sela Borgo Viriljo na severu Italije, u blizini grada Mantove, navodi Rojters. Izgleda da je bomba tamo bila potopljena više od 70 godina. Međutim, vodostaj reke Po, koja se proteže u pravcu istok-zapad preko severne Italije i najduža je reka u zemlji, značajno je opao ovog leta, nakon višestrukih toplotnih talasa koji su pogodili mnoge delove Evrope (uključujući Italiju) sa rekordno visokim temperaturama.

Prema vojnim stručnjacima, bomba je bila teška skoro pola tone. Nakon što su evakuisali oko 3.000 civila koji žive u blizini sela, vojni stručnjaci su presekli osigurač bombe i premestili je u kamenolom udaljen oko 45 kilometara. Tamo je bomba uništena kontrolisanom detonacijom. U kontrolisanoj eksploziji nije bilo povređenih niti materijalne štete. Ovog leta veliki deo severne hemisfere je pogođen ekstremnim toplotnim talasima, za koje se predviđa da će postati sve češći usled tekućih klimatskih promena.

Krajem juna, Rim je zabeležio rekordnu temperaturu od 40,5°C, preneo je Vašington Post. Tokom junskog toplotnog talasa, rimska reka Tibar toliko je presušila da su ruševine drevnog mosta izgrađenog u vreme cara Nerona (54-68. n.e.) postale jasno vidljive na dnu reke. Ruševine mosta pojavljuju se samo tokom dugih perioda suše, rekli su stručnjaci za Live Science.

Usled aktuelne suše, Italija je prošlog meseca proglasila vanredno stanje za područja oko reke Po, gde se odvija otprilike jedna trećina italijanske poljoprivredne proizvodnje, navodi Rojters. (Vanredno stanje nije imalo nikakve veze sa bombom). Region je pogođen najgorom sušom u poslednjih 70 godina.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *